4 tips om gaatjes te voorkomen

19 november 2015

Hoe verzorg jij je gebit? Poets jij twee keer per dag je tanden en gebruik  je mondspoeling om je gebit te reinigen? Velen doen dit wel en hebben nauwelijks last van gaatjes. Anderen houden zich niet aan deze voorschriften en moeten constant hun gaatjes laten vullen bij de tandarts. Mocht jij bij die laatste categorie horen en wil je nu wel eens af van die gaatjes, dan is het raadzaam om de volgende 4 tips op te volgen.

1.      Tweemaal per dag poetsen

De meeste tandartsen raden aan om minimaal één per dag je tanden goed te poetsen. Het zou natuurlijk nog beter zijn om je tanden tweemaal per dag onder te handen te nemen. Dan kun je alle bacteriën, tandplak en andere rommel definitief uit je gebit verwijderen. Een goede poetsbeurt duurt ongeveer twee minuten, waarbij je elke tand minimaal drie seconden moet raken. Zodoende weet je zeker dat elke tand goed gereinigd wordt en dat je met een fris gebit de dag of nacht ingaat.

2.      Tandpasta met fluoride

Het beste is om tandpasta met fluoride te gebruiken. Fluoride zorgt er namelijk voor dat het tandglazuur stevig blijft en dat je niet zo snel gaatjes krijgt. Voor kleintjes is dit zeker belangrijk, omdat zij natuurlijk nog aan het wisselen zijn en een melkgebit is vaak gevoeliger voor gaatjes dan een volwassengebit.

3.      Zachte tandenborstelkop

Om je tanden niet te beschadigen is het raadzaam om een tandenborstel te nemen die aan de kop zacht is. Met een harde tandenborstel loop je meer kans op schade aan je tandvlees. Voorheen dachten velen dat je hard moest poetsen om alle bacteriën te verwijderen, maar het is juist de bedoeling om bewust te poetsen. En wanneer je ziet dat de haren slap worden (na ongeveer drie maanden), dan moet je de tandenborstel weer vervangen.

4.      Mondspoeling

Een andere oplossing om bacteriën en tandplak te verwijderen is het gebruik van mondspoeling. Neem dagelijks een dopje mondspoeling met fluoride en houd dit gedurende dertig seconden in je mond. Zodoende kan je hele mond worden gespoeld en verdwijnt alle rommel uit je gebit. Bovendien ben je ook nog eens voorzien van een frisse adem.