Fysiotherapie en tandarts verzekering terug in het basispakket?

25 april 2014

Afgelopen dinsdag publiceerde ZorgWijzer.nl hun onderzoek over de fysiotherapie en tandarts verzekering. De uitkomst van het onderzoek was verassend: de meerderheid van de Nederlanders willen fysiotherapie en tandarts verzekering terug in het basispakket.

In het onderzoek werden 1709 respondenten ondervraagd over onder andere fysiotherapie en tandarts verzekering. Ze konden kiezen uit een betaalbare basisverzekering met een beperkte dekking die niet voor iedereen noodzakelijk is of een duurder basispakket waarbij ook de fysiotherapeut en tandarts verzekering in bepaalde mate worden vergoed. De uitkomst was dat ondanks de fysiotherapie of tandarts verzekering dan duurder wordt voor elke Nederlander, 49% toch liever zorgkosten van fysiotherapie of tandarts verzekering zo snel mogelijk terug ziet in het basispakket. Opvallend, omdat wij toch bekend staan als de “gierige Nederlanders”. Daarom zijn de overige resultaten niet verassend. Een derde van de bevolking probeert nu opzettelijk zorg te mijden vanwege de hoge kosten wanneer men een aparte fysiotherapie en/of tandarts verzekering moet afsluiten. De overige 18 procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven en dus geen aanvullende fysiotherapie of tandarts verzekering moet bevatten.

tandarts verzekering

Fysiotherapiebehandelingen en een tandarts verzekering waren afgelopen jaar de meest populaire aanvullende vergoedingen. Dit verklaart de resultaten van die 49% die fysiotherapie en tandarts verzekering het liefst in het basispakket ziet. Momenteel worden zowel fysiotherapie als tandarts verzekering niet standaard vergoed voor iedereen, maar er zijn een aantal uitzonderingen.

Tandarts verzekering

Onder de 18 jaar  ontvangt men nog wel een vergoeding vanuit de basisverzekering voor de meeste tandarts behandelingen. Volwassenen ontvangen geen vergoeding en zouden apart een tandarts verzekering af moeten sluiten. Wat wél wordt vergoed, is chirurgische tand zorg uit het basispakket, zoals het laten verwijderen van verstandskiezen bij de kaakchirurg in het ziekenhuis. Voor een uitneembaar kunstgebit geldt dat ook. In deze gevallen moet men wel het eigen risico betalen. Dit verschilt per verzekeraar of wat u zelf heeft ingesteld, maar is minstens 360 euro (vanaf 2014). Alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld bij een ernstige ontwikkelingsstoornis of afwijking van de mond, kan er wel spraken zijn van een vergoeding voor tandheelkundige zorg.

Het merendeel van de Nederlanders zal zelf een tandarts verzekering af moeten sluiten. Het grootste deel van de respondenten ziet mondzorg het liefst weer terugkomen in het basispakket, al zal dat wel betekenen dat de nominale zorgpremie omhoog zal gaan voor iedereen om deze kosten te kunnen dekken.

Tandartsbezoek uitstellen

Sinds vorig jaar gaan Nederlanders een stuk minder vaak naar de tandarts. RTL geeft hiervoor als belangrijkste reden de crisis, maar ook onduidelijkheid over tarieven leidt tot uitstel van een tandartsbezoek. Met name de halfjaarlijkse controles en niet acute behandelingen worden uitgesteld. Sinds vorig jaar mogen tandartsen experimenteren met vrije prijzen. Daarbij hebben steeds minder mensen een aanvullende tandarts verzekering waardoor bezoeken worden uitgesteld uit angst voor hoge kosten.

Zelfs groothandels merken een daling van tandartsbezoeken omdat er nu apart een tandarts verzekering moet worden afgesloten. Materialen zoals verdovingen en kronen worden minder besteld. Ook factureringsbedrijven zeggen minstens 10% minder rekeningen te hebben verstuurd vorig jaar. Het uitstellen van een tandartsbezoek brengt risico’s met zich mee. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld last krijgen van cariës, ontstoken tandvlees of tandsteen. Het is belangrijk dat u regelmatig naar de tandarts blijft gaan, ook al heeft u geen tandarts verzekering. Er bestaat anders een kans dat de behandeling die u moet ondergaan alleen maar duurder wordt, omdat het probleem is verergerd. Mijn tip aan u is dan ook om op tijd naar de tandarts te gaan en het niet te ver uit te stellen. Als u twee keer per jaar naar de tandarts gaat bent u vaak alsnog stukken goedkoper uit als wanneer u een tandarts verzekering zou afsluiten.

Kijk bij tandarts tarieven of neem contact met ons op voor meer informatie over tandarts verzekering.

Bronnen:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nederlanders-minder-vaak-naar-de-tandarts

http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/tandarts-en-fysiotherapie-terug-het-basispakket