Hoe kom je van tandplak af?

13 november 2014

tandplakTandplak, ook wel tandplaque of plaque genoemd, is een dun plakkend laagje dat bestaat uit een verzameling van bacteriën, mondslijm en opgeloste voedselstoffen. Het ziet In deze blog leggen we eerst uit hoe tandplaque ontstaat, waar dit het meeste zit, wat het veroorzaakt en hoe je het kan verwijderen.

Hoe ontstaat tandplak?

Tandplak ontstaat de hele dag door. Je eet meerdere malen per dag en snoept tussendoor ook nog iets lekkers weg. Hierdoor blijven er continu etensresten achter in de mond. Daarnaast wordt er constant mondslijm aangemaakt. Dus het is onmogelijk om plaque te voorkomen.

Waar zit tandplak het meest?

Tandplak kan zich op elke plaats in het gebit voordoen en blijft vooral zitten op plekken waar je met de tandenborstel niet goed bij komt of op plekken waar je niet goed poetst. Daarnaast kan tandplaque op de volgende plaatsen ontstaan:

  • tussen de tanden;
  • op de randen van het tandvlees;
  • beugels;
  • vullingen;
  • kronen;
  • bruggen;
  • implantaten;
  • kunstgebitten;

De gevolgen van tandplak

In tandplak zitten bacteriën en deze zijn de grote boosdoeners voor het veroorzaken van de meest voorkomende mondproblemen, zoals: ontstoken tandvlees, gaatjes en een slechte adem.

Tandplak verwijderen

Het is erg belangrijk dat je zelf plaque verwijderd en kan je op verschillende manieren doen. De meest bekende en waar je het meeste tandplaque mee verwijderd is simpelweg tanden poetsen. Dit kan je doen met zowel een hand tandenborstel als een elektrische tandenborstel. De voorkeur gaat wel uit naar een elektrische tandenborstel, omdat deze gewoonweg meer poetsbewegingen maakt. Hierdoor wordt er meer plaque weggehaald en dit geeft een verminderende kans op gaatjes (caries).

tandenragers verwijderen tandpakDaarnaast moet je tandenragers, tandenstokers of flosdraad gebruiken om ook het tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen, omdat je hier niet tussenkomt met je tandenborstel.

Tandplakverklikkers

Als je wilt weten of echt alle tandplaque is verwijderd van je tanden en kiezen, dan kan je plakverklikkers gebruiken. Normaal gesproken is het niet of nauwelijks zichtbaar, maar met de plakverklikkers wordt de plaque zichtbaar. Er zijn verschillende soorten tandplakverklikkers, namelijk: tabletten en een vloeistof. Op de tabletten moet je een halve minuut kauwen en er ontstaat dan een gekleurde vloeistof die dan aan het tandplak hecht. Na het spoelen van de mond kan er worden aangetoond of je wel of niet goed gepoetst hebt.

De vloeistof wordt direct op de tanden en kiezen aangebracht en na het spoelen van je mond, blijft er een kleur achter op je tanden. Met deze manier van het opsporen van plaque is er een variant die twee verkleuringen aan geeft. Een blauwe kleur die oudere tandplak aangeeft en een rode kleur voor plaque dat nog vrij jong is.

Xylitolhoudende kauwgom

Om tandplaque tegen te gaan kan je op Xylitolhoudende kauwgom kauwen: dit heeft een stimulerende werking op de speekselsecretie dat het ontstaan van plaque tegenwerkt. De Europese Commissie en de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) hebben beide bevestigd dat kauwgom gezoet met 100 procent xylitol een bijdrage levert aan het voorkomen van plaque. Dus als je kauwgom koopt, koop dan Xylitolhoudende kauwgom. Je hebt dan niet alleen kauwgom om op te kauwen, maar het levert ook een bijdrage aan het verminderen van tandplak.

Meer informatie over tandplak

Heb je vragen of wil je meer informatie hebben over tandplak, neem dan vrijblijvend contact op met Tandartsinformatie.