Hoe moet ik flossen?

8 december 2014

flossenMet tanden poetsen verwijder je niet al het tandplak en etensresten dat op je tanden zit. Vaak blijven er plekken over bijvoorbeeld tussen de tanden en kiezen waar je met poetsen niet bij kan komen. Gebruik daarom regelmatig tandenstokers of flosdraad om te flossen. Zo verwijder je het vuil tussen je tanden en kiezen. In deze blog gaat Tandartsinformatie.nl dieper in op het flossen van je tanden en kiezen en wordt er uitgelegd hoe je moet flossen en welk flosdraad je daarvoor moet gebruiken.

Verschillende flosdraden

Om te beginnen met flossen van je gebit heb je flosdraad nodig, maar hoe weet je welk flosdraad goed is? Je kunt uit twee verschillende flosdraden kiezen, namelijk:

  • Nylon flosdraad
  • PTFE flosdraad

PTFE flosdraad heeft één vezel en kan je beter gebruiken als je tanden dicht op elkaar staan. Dit flosdraad glijdt makkelijk tussen de tanden en kiezen en zal minder snel rafelen in tegenstelling tot nylon flosdraad. Nylon flosdraad bestaat uit meerdere vezels en kan je verkrijgen in meerdere smaken en met of zonder waslaag.

Waar kan je flosdraad kopen?

flosdraadFlosdraad heb je in verschillende merken, zoals Jordan, Oral B en Duodent en je het bijna overal kopen. Vaak is het ook mogelijk om het bij je eigen tandarts of mondhygiënist aan te schaffen. Mocht deze het niet verkopen, dan kan je altijd bij een drogist kopen. Daarnaast kan je het steeds vaker online verkrijgen.

 

De instructie van hoe moet ik flossen

Om goed te flossen kan je het volgende stappenplan hanteren:

  1. Neem een flosdraad van ongeveer 40 centimeter in je hand en wikkel de uiteinden losjes om je wijsvingers. Door het om je wijsvingers te wikkelen houd je de meeste controle tijdens flossen. Zorg er wel voor dat je een tussenstuk overhoudt van ongeveer zeven à tien centimeter.
  2. Houdt het flosdraad vast tussen je wijsvinger en duim en houdt dit tijdens het flossen continu strak.
  3. Houdt het flosdraad boven een opening van twee tanden of kiezen en maak een glijdende zigzag beweging naar beneden. Het flossen kan nu beginnen door zachtjes op en neer bewegingen te maken. Zorg dat het flosdraad langs je tanden en kiezen gaat en vergeet ook de randen van je tandvlees niet. Flos niet agressief want dan is er de kans dat het tandvlees beschadigt of dat het gaat bloeden.
  4. Herhaal stap drie voor iedere tand en kies en vergeet ook niet om de achterkant van de achterste kiezen te doen.
  5. Als je alle tanden en kiezen hebt gehad, spoel je de mond goed na met een glas water. Zo spoel je alle losgekomen etensresten en tandplak weg en voorkom je dat het in je mond achterblijft.

 

Bloedend tandvlees, wat nu?

In het begin van het flossen komt het vaak voor dat het tandvlees gaat bloeden of pijn doet en dit schrikt vaak af bij mensen. Zij zijn dan vaak geneigd om te stoppen met flossen. Dit komt door ontstoken tandvlees of doordat mensen niet op een goede manier hebben geflost. Door dagelijks te flossen neemt de pijn en het bloedend tandvlees af. Je zult dan merken dat het minder pijn doet en dat je gebit schoner aanvoelt.

Meer informatie verkrijgen over flossen?

Wil je meer informatie hebben over hoe je moet flossen, neem dan contact op met Tandartsinformatie.nl en kom te weten hoe je schonere tanden kan krijgen.