Tanden poetsen doe je zo

27 oktober 2014

tanden poetsenJe gebit is een waardevol bezit en iedereen die voor een controle naar tandarts gaat krijgt vaak de vraag: heb je goed je tanden gepoetst? In deze blog behandelen we tanden poetsen en zetten we belangrijkste factoren op een rijtje.

Goede tandenborstel

Een goede tandenborstel is een belangrijk element voor het tanden poetsen en deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Om het tandvlees niet te beschadigen moeten de nylonharen afgerond zijn.
 • Om beschadiging van het tandvlees te voorkomen moeten de haren zacht zijn.
 • De haren moeten dicht op elkaar staan.
 • De grootte van de borstel is een persoonlijke voorkeur. Sommige personen houden van een grote borstelkop en andere van een kleine, maar houd er wel rekening mee dar je met een kleine borstelkop makkelijker bij de moeilijke plaatsen van de mond komt, zoals de achterste kiezen.

Je kunt ook elektrisch tanden poetsen en voor deze borstel gelden dezelfde adviezen. Als je goed je tanden poetst dan slijt de borstel ook. De tandenborstel gaat zo’n twee maanden mee en daarna kan je deze vervangen.

Goede tandpasta

Tandpasta is belangrijk en onmisbaar voor een gezond gebit, maar deze moet het liefst wel lekker smaken. Op de markt zijn er markt veel soorten tandpasta. Er zijn tandpasta’s om tanden witter te maken, voor gevoelige tanden, tegen tandsteen en zo zijn er nog meer voorbeelden, maar welke tandpasta is nu de beste? Uit onderzoek van de consumentenbond (januari 2014) kwam Prodent Cool Mint als beste uit de test naar voren.

Hoe vaak en wanneer tanden poetsen

Tanden poetsen doe je twee keer per dag, maar sommige mensen doen dit zelfs drie keer per dag. De eerste keer poets je je tanden na het eten van je ontbijt. De twee keer doe je vlak voor het slapen gaan. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een slechte adem krijgt, dat er etensresten tussen je tanden blijven zitten en hierdoor ontstaan er minder snel caries (gaatjes).

Hoe lang en welke volgorde

Om een goed resultaat te halen en het meeste vuil te verwijderen van je tanden is belangrijk om per poetsbeurt twee minuten lang je tanden te poetsen. De volgorde die je doet is minder van belang, maar door continu een vaste volgorde aan te houden voorkom je minder snel dat je een plekje overslaat. Je kunt bijvoorbeeld de volgende volgorde aanhouden:

 • Al je tanden aan de bovenkant.
  • Eerst aan de buitenkant.
  • Dan de binnenkant.
  • En vervolgens bovenop.
 • Daarna je tanden onderkant.
  • Eerst weer de buitenkant.
  • Dan de binnenkant.
  • En als laatste bovenop.

 

borstel schuin op tandvlees

Hoe poets je tanden?

Zowel bij handmatig als bij elektrisch poetsen zet je de borstelkop iets schuin op je tanden net boven het tandvlees. Zo poets je niet alleen je tanden, maar houd je het tandvlees schoon en gezond. De borstel hoeft de tanden maar licht te raken om ze schoon te maken. Als je borstel hard op je tanden drukt, druk je de haren uit elkaar met als gevolg dat je jouw tanden minder goed schoonmaakt.

Elektrisch poetsen is anders dan handmatig poetsen. Bij handmatig poetsen maak je continu de op en neer beweging. Bij elektrisch poetsen maakt de borstel zelf de poetsbeweging. Het is met elektrisch poetsen belangrijk dan om de borstel een paar seconden op de zelfde plek te houden. Zo neem je elke tand en kies even apart en heb je zelfs een beter resultaat, omdat met elektrisch poetsen er veel meer bewegingen worden gerealiseerd dan handmatige poetsen.

Dus als je geen gaatjes en ontstoken tandvlees wilt krijgen, poets je tanden dan iedere dag! Wil je meer informatie ontvangen over tanden poetsen neem dan contact op met Tandarts Informatie.