Verzekering voor de tandarts afsluiten; waar moet je op letten?

23 november 2015

Verzekering Tandarts

De meest gekozen aanvullende verzekering is een verzekering voor de tandarts. Meestal is dit echter helemaal niet nodig. Kinderen tot 18 jaar zijn voor de meeste behandelingen verzekerd via de basisverzekering. Je moet dan denken aan de volgende behandelingen:

  • Preventief onderzoek en controle één keer per jaar;
  • Het verwijderen van tandsteen;
  • Het maken van röntgenfoto’s;
  • Een fluoridebehandeling;
  • Het vullen van gaatjes;
  • Een wortelkanaalbehandeling.

Als je kind een beugel nodig heeft moet je je hier wel extra voor verzekeren, orthodontie valt niet binnen de basisverzekering.

De tandartszorg voor volwassenen

In de meeste gevallen valt tandartszorg voor volwassenen buiten het basispakket. In veel gevallen moet je de kosten voor de tandarts zelf betalen of hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Dus moet je een wortelkanaalbehandeling ondergaan, of moeten er gaatjes opgevuld worden, dan moet je dit zelf betalen als je geen aanvullende verzekering hebt. Op het moment dat er sprake is van zeer ernstige aandoeningen aan het tand,- mond,- of kaakstelsel worden de kosten wel vergoed uit het basispakket. Dit geldt ook voor bijzondere tandheelkundige zorg wat preventief werkt voor het nog verder achteruitgaan van het gebit. Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, een afwijking van de mond of het gebit, of een groeistoornis, dan kunnen de kosten hiervoor ook vergoed worden vanuit het basispakket.

Wat wordt er nog meer vergoed vanuit het basispakket?

Ook protheses en kunstgebitten worden vergoed vanuit een basis tandartsverzekering. Zo kan het zijn dat je als volwassene een uitneembaar kunstgebit nodig hebt voor de boven,- of onderkaak. De kosten die hiervoor gemaakt worden kunnen vergoed worden uit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel een eigen bijdrage van 25%. Kosten voor de kaakchirurg worden ook vergoed vanuit de basisverzekering. Dit wordt wel verrekend met het eigen risico.