Vijf tips die je tanden witter maken

21 oktober 2014

Bij veel (bekende) mensen zie je witte tanden als ze lachen en meestal hebben ze deze laten bleken bij een tandarts. Tanden witter maken kan ook anders, maar hoe kom je aan witte tanden zonder hiervoor een hoge rekening te hoeven incasseren? In deze blog geven we vijf tips om zelf je tanden witter te maken op een natuurlijke wijze.

1. Diverse soorten fruit

Tanden witter maken met AardbeienAardbeien, appels, citroenen en sinaasappelschillen helpen allemaal om de verkleuring van je tanden tegen te gaan. Tanden witter maken met aardbeien kan je op verschillende manieren doen. Je kunt een aardbei pureren en daarna uitsmeren over je tanden of een aardbei doormidden snijden en vervolgens het binnenste gedeelte over je tanden wrijven. Dit doe je, omdat in het binnenste gedeelte van de aardbei een zuur zit dat de tanden reinigt en witter maakt. De aardbei kan je gewoon opeten, maar vergeet niet om je mond te spoelen met water om de vrijkomende bacteriën te verwijderen.

Het eten van een zure appel geeft een positieve werking aan tanden witter maken. In appels zitten zuren die er een positieve werking op hebben. Eet een appel bijvoorbeeld direct na je lunch. Zo eet je je tanden schoon en hoef je niet te poetsen.

Sinaasappelschillen op je tanden plaatsen helpt ook. In de witte binnenkant van de schil zitten zuren. De schil wrijf je over je tanden en dit doe je meerdere malen per week. Na het wrijven van de schil, poets en spoel je de tanden goed na.

De laatste fruitsoort is de citroen, maar tevens wel de gevaarlijkste. Het citroensap reinigt en verfrist de mond, maar heeft als nadeel dat de tanden een overschot aan zuren krijgt. Hierdoor wordt het glazuur extra aangetast, worden de tanden broos en ontstaan er sneller caries (gaatjes).

2. Zout

Zout dood bacteriën en deze zorgen voor tandplak. Als je geen mondwater in de buurt hebt, is het spoelen van de mond met zout een goed alternatief. Zout werkt ook ontsmettend en spoelen met zout helpt ook bij een tandvleesontsteking.

Tanden witter maken met melk drinken3. Zuivel

Elke dag wordt het tandglazuur aangetast, maar het herstelt zich ook iedere dag. Door zuivelproducten te drinken of te eten waar calcium en fosfor in zitten, zorg je ervoor dat het glazuur sneller herstelt.

4. Kruidnagel

Deze specerij wordt al heel lang gebruikt om bijvoorbeeld kiespijn te verzachten. Kruidnagel bevat de stof eugenol en dit heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Tanden witter maken met kruidnagel kan je op verschillende manieren doen. Je kunt op de kruidnagelblaadjes kauwen, maar dit wordt door veel mensen als te fris beschouwd. Je kunt ook een paar druppeltjes kruidnagelolie op je tandenborstel doen, daar je tanden mee poetsen en je bereikt hetzelfde effect.

5. Kokos- of zonnebloemolie

Tanden witter maken door je mond te spoelen met kokos- of zonnebloemolie is een nog niet veel gehoorde tip en heeft het beste resultaat als je nog niets hebt gegeten. Je kunt dit dan ook het beste in de ochtend doen wanneer je wakker wordt. De olie neemt de bacteriën op en weekt het vettig laagje (tandplak) dat op je tanden plakt los. Spoel je mond een paar minuten met de olie. Je voelt direct dat je tanden gladder zijn. Spoel je mond goed met water en poets zo nodig je tanden voor verfrissende smaak in je mond.

Wil je meer weten over tanden witter maken? Neem dan contact op met Tandarts Informatie of ben je geïnteresseerd in informatie over fysiotherapie? Kijk dan op de website van Fysiotherapie Informatie.