Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

8 december 2015

Iedere Nederlander is verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Dit is een vast bedrag per maand. In de overeenkomst met je zorgverzekeraar is een eigen risico vastgesteld. Het wettelijke minimum eigen risico is dit jaar 385 euro. Dit is een bedrag wat je in ieder geval zelf moet betalen voor de zorg die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een gaatje moet laten vullen, dan betaal je dit zelf, totdat je je eigen risico hebt betaald. Alle kosten die hier bovenop komen worden verzekerd, mits de zorg die je nodig hebt in je zorgpakket zit. Je kunt het eigen risico omhoog schroeven, zodat het maandelijkse bedrag dat je aan je zorgverzekering moet betalen lager is. Indien je veel zorg nodig hebt, is dit echter nadelig, omdat je dan meer moet betalen voordat je zorgverzekering je zorg gaat vergoeden.

In het basispakket zit de meest basale en veel voorkomende zorg. Zo worden bijvoorbeeld de kosten voor je huisarts, psychiater en apotheek (die buiten je eigen risico vallen) vergoed door je zorgverzekeraar, alsmede de kosten voor (de meeste) ziekenhuisbezoek(en). Wanneer je andere, meer specialistische zorg nodig hebt, kun je aanvullende zorgpakketten afsluiten. Als je verwacht speciale tandartsbehandelingen nodig te hebben, dan kun je ervoor kiezen om hier een aanvullend pakket voor af te sluiten. Iedere zorgverzekeraar biedt andere pakketten aan, ook de tarieven verschillen per zorgverzekeraar.

Tandzorgbehandelingen die worden vergoed

In de tandzorg wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende leeftijden en de zorgvragen van de mensen die de verzekering afsluiten. Voor mensen die nog niet volwassen zijn (tot 18 jaar) is tandzorg niet duur. Vrijwel alle tandzorg zit voor hen in het basispakket en wordt dus volledig vergoed. Het gaat hier om consulten, controles en ingrepen van de tandarts.

Vraag vrijblijvend advies over de vergoeding aan Vinktandtechniek.nl.

Voor volwassenen ligt dit anders. Zij moeten betalen voor de ingrepen van de tandarts en de periodieke controles. Wel zijn volwassenen vergoed voor een nieuw kunstgebit, (kaak-)chirurgische ingrepen en behandelingen voor lichamelijk beperkten. Wanneer je orthodontie, behandelingen van de mondhygi├źnist of zorg van de tandarts (zowel behandeling als consultatie) nodig hebt, dien je als volwassene een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.