Angsttandarts

De angsttandarts is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een (ernstige) angst voor de tandarts.angsttandarts

Wat is een angsttandarts?

Voor veel mensen roept een bezoek aan de tandarts angstige gevoelens op. Een angsttandarts kan uitkomst bieden voor de mensen die angstige gevoelens hebben wanneer zij naar de tandarts gaan. Er wordt met de patiënt mee geleefd en meer tijd genomen om de patiënt op zijn of haar gemak te laten voelen. De angsttandarts stelt de patiënt gerust en gebruikt meer tijd om de angsten, wensen en behoeften van de klant te analyseren. Ook geeft de hij of zij de patiënt een uitgebreide uitleg over de behandeling en tevens is er de mogelijkheid om tijdens de behandeling even te stoppen, omdat het niet meer gaat. Zo leert de patiënt langzaam om de tandartsangst te overwinnen.

Wanneer gaat men naar een angsttandarts?

Er zijn veel verschillende factoren die kunnen leiden tot het bezoeken van een angsttandarts. Vaak leiden deze factoren ook tot uitstel van een bezoek aan de tandarts, waardoor het gebit schade op kan lopen. Een angsttandarts kan deze schade gelukkig vaak weer herstellen en zorgt ervoor dat u zich weer op uw gemak voelt. De meest voorkomende redenen om een bezoek te brengen aan de angsttandarts zijn:

  • Vervelende ervaringen uit het verleden
  • Onzekerheid over wat er precies met het gebit gaat gebeuren
  • Angst voor pijn tijdens de behandeling
  • Angst om tanden te verliezen
  • Verhalen van anderen
  • Schaamte voor de tandarts

De werkwijze van de angsttandarts

Er zijn verschillende werkwijzen van verschillende tandartsen, maar deze zijn vaak gericht op twee doeleinden. Namelijk enerzijds het verminderen of wegnemen van uw angst zodat het mogelijk is om een bezoek te brengen aan de tandarts onder normale omstandigheden. Anderzijds zorgt de angsttandarts uiteraard voor een afname of verdwijning van uw gebitsklachten.
In de meeste gevallen vindt er een intakegesprek plaats bij de angsttandarts om te kijken welke behandeling het beste bij de patiënt past. In eerste instantie is het belangrijk dat de patiënt zich op zijn gemakt voelt bij de angsttandarts. Vaak wordt er door de angsttandarts ook gebruik gemaakt van verschillende verdovingen voor een pijnloze behandeling. Lachgassedatie en narcose zijn twee vormen van verdovingen waar een angsttandarts vaak gebruik van maakt.

Lachgassedatie

Wanneer een “normale behandeling” geen optie is, gebruikt de angsttandarts vaak lachgassedatie. Lachgassedatie heeft een zeer ontspannende werking, waardoor de behandeling door de angsttandarts veel minder stressvol is.
Door middel van een neusmasker wordt er in eerste instantie zuivere zuurstof toegediend door de angsttandarts. Vervolgens wordt er steeds meer lachgas toegediend waardoor u zich na enkele minuten ontspannen en aangenaam voelt bij de angsttandarts. Lachgas werkt nauwelijks pijnstillend, dus bij behandeling met lachgas wordt er door de angsttandarts ook vaak extra verdoving toegediend. Het lachgas is na toediening door de angsttandarts, ongeveer vijf minuten werkzaam en na 15 minuten bent u klaar om weer deel te nemen aan het verkeer. Doel is om bij de angsttandarts te wennen aan normale behandelingen, zodat u later naar een gewone tandarts kunt en niet meer bij de angsttandarts behandeld hoeft te worden.

De narcose tandarts

Alvorens de patiënt onder narcose wordt gebracht, wordt er bewakingsapparatuur aangesloten. Niet de angsttandarts, maar de anesthesioloog brengt de patiënt onder narcose. Tijdens de behandeling door de angsttandarts en dus de narcose wordt het zuurstofgehalte, de hartslag en de bloeddruk gemeten. Voordat iemand tijdens een behandeling door de angsttandarts onder narcose kan worden gebracht, moet deze nuchter zijn.
De narcose bij de angsttandarts wordt veelal toegediend via een infuus in de arm of hand. Slaapmiddel en pijnstiller worden na het inbrengen van het infuus toegediend, aangepast naar leeftijd, gewicht en lengte. Tijdens de behandeling door de angsttandarts houdt een continue toediening de patiënt in slaap. Wanneer er ook angst is voor naalden of “de prik”, is het vaak ook mogelijk om door middel van een mondkapje in slaap te vallen, waarna pas het infuus in wordt gebracht.

Heeft u interesse om zelf angsttandarts te worden, wilt u meer informatie over het beroep of wilt u graag een afspraak maken bij een angsttandarts? Klik dan hier voor meer informatie of maak een afspraak met uw tandarts. Voor het vinden van een tandartspraktijk in uw woonomgeving kunt u terecht op onze handige pagina ‘praktijk zoeken’.

Bekijk ook informatie over: