Besparen op tandartstarieven

Tandartstarieven

Wilt u ook besparen op tandartstarieven? Vergelijk niet alleen zorgverzekeraars maar vraag ook tandartsen eens om een offerte van een behandeling.

Als u naar de tandarts gaat, dan moet u hiervoor de onkosten betalen. Tandartstarieven worden elk jaar door De Nederlandse Zorgautoriteit in samenspraak met de beroepsvereniging bepaald en gepubliceerd. Uw tandarts is verplicht deze vastgestelde tandartstarieven te hanteren. Dit houdt niet in dat elke tandarts dezelfde prijs in rekening brengt voor een gelijke behandeling. De tandartstarieven voor een vulling kan bij de ene tandarts goedkoper zijn dan de andere. Een vulling is uit verschillende componenten opgebouwd. Gebruikt een tandarts meer of duurdere componenten, dan zal een vulling ook duurder zijn. Omdat de patiënt geen deskundige is en niet kan bepalen wat uiteindelijk de totale kosten van een behandeling gaan worden, werd in 2012 de bepaling van tandartstarieven aan de tandartsen overgelaten. Dit moest ervoor zorgen dat consumenten eenvoudiger de tandartstarieven van tandartsen onderling kon bepalen. Dit experiment van vrije tandartstarieven zou drie jaar duren. Omdat de tarieven in 2012 explosief stegen, besloot de overheid al in de loop van 2012 om met het experiment van vrije tandartstarieven te stoppen en weer terug te gaan naar het oude systeem van verplichte tandartstarieven.

Hoe worden tandartstarieven voor tandheelkundige kosten door de tandarts vastgesteld?

Tandartstarieven zijn onderverdeeld in meerdere categorieën. Binnen deze categorieën zijn de tandartstarieven per onderdeel vastgelegd en voorzien van een code. Eén behandeling kan dus uit meerdere codes van het tandartstarievenstelsel bestaan. Welke componenten en zorg de tandarts geeft, bepaalt de tandarts in overleg met u. Een verdoving, een röntgenfoto en een nacontrole kunnen allemaal onderdeel zijn van een behandeling. Om zelf te bepalen welke zorg u krijgt en wat de tandarts daadwerkelijk kost, kunt u een offerte aanvragen bij meerdere tandartsen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om tandartstarieven te vergelijken en kunt u uw eigen tandarts vragen waarom hij of zij hogere tandartstarieven hanteert dan een andere tandarts. Dat de tandartstarieven van uw tandarts hoger zijn, kan te maken hebben met het zorgniveau en de tijd die de tandarts voor u als patiënt neemt. Wist u dat een tandarts altijd een offerte moet uitbrengen wanneer de kosten van een behandeling boven de € 250,- uitkomen?

Tandartstarieven en de zorgverzekering

De kosten voor de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed door de basisverzekering. Tandheelkundige kosten voor volwassen zijn geen onderdeel van het basispakket van de zorgverzekeraar. Chirurgische ingrepen en bijzondere tandheelkundige kosten kunnen in een aantal gevallen wel door de basisverzekering worden gedekt. Wilt u zich verzekeren tegen de kosten van de tandarts? Dan kunt u hiervoor bij een zorgverzekeraar een aparte tandartsverzekering afsluiten. Welke tandartstarieven en -behandelingen worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Net als u bij uw tandarts offertes kunt opvragen voor de tandartstarieven van een behandeling, is het ook verstandig om de tarieven van verschillende zorgverzekeraars te vergelijken.

Altijd verzekeren tegen de hoge tandartstarieven?

Heeft u een gezond gebit en laat u uw gebit periodiek door de tandarts controleren? Dan kan het juist lonen om geen zorgverzekering af te sluiten. Overleg met uw tandarts welke behandelingen hij of zij verwacht in de komende twee jaar en vergelijk de tandartstarieven van de periodieke controle met de premie én het eigen risico dat de zorgverzekeraar in rekening brengt. Verwacht uw tandarts geen grote ingrepen te moeten uitvoeren in de komende twee jaar? Dan kunt u besluiten om de tandartstarieven uit eigen portemonnee te vergoeden. Kortom, besparen op de hoge tandartstarieven is zeker mogelijk. Ondanks dat de tandartstarieven door de overheid worden vastgesteld, kunnen de tandartstarieven die de ene tandarts hanteert voor een behandeling wel degelijk verschillen met de tandartstarieven van een andere tandarts.

Voor meer informatie kijkt u op tandarts informatie of neemt u contact met ons op. We beantwoorden graag al uw vragen en helpen u met het vinden van een tandarts bij u in de buurt. Tip: bezoek deze website voor het besparen op tanden bleken.

Bekijk ook informatie over: