Beugel

Beugel

Een beugel is voor het rechtzetten van scheefstaande of scheef gegroeide tanden. Preventief of noodzakelijk: heeft u een beugel nodig? Lees hier meer over beugels.

Een beugel wordt gebruikt voor het rechtzetten van scheefstaande tanden, of preventief: voor tanden die in de toekomst waarschijnlijk scheef zullen komen te staan. Een beugel wordt ook ingezet wanneer er te weinig ruimte is in en rondom het gebit. De tanden en kiezen kunnen dan niet goed (meer) groeien of passen (uiteindelijk) niet meer op elkaar. Een behandeling door middel van een specifieke soort beugel kan dan een uitkomst bieden. De beugelbehandeling wordt (in de meeste gevallen) uitgevoerd door een orthodontist en heet dan ook wel een ‘orthodontische behandeling’. Een orthodontist is iemand die gespecialiseerd is op het gebied van (het zetten van) beugels en het uitvoeren van de beugelbehandeling.

In- en uitneembare binnensmondse beugel

De beugel kan worden toegepast in verschillende modellen. Zo bestaat er de uitneembare beugel: deze kan indien gewenst – of op vaste tijdstippen – uit de mond worden gehaald en net zo gemakkelijk weer worden teruggeplaatst. Daarnaast bestaat er de vaste beugel, welke veelal wordt geplaatst in de vorm van kleine plaatjes op de tanden. Deze beugel wordt ook wel de ‘slotjesbeugel’ of kort ‘slotjes’ genoemd. Deze laatste beugel wordt veelal bij jongvolwassenen toegepast. Onder de uitneembare beugels bestaan er de plaatbeugel, welke zich kan bevinden om het onder- en/of het bovengebit, en de kunstharsbeugel, welke zowel om als tussen het onder- en bovengebit kan lopen. Deze laatste beugel wordt ook wel de ‘blokbeugel’ genoemd en wordt vaak ‘s nachts gedragen. Vaste beugels zitten met kleine metalen plaatjes en speciale tandlijm vast op de tanden en kiezen. Er wordt een dunne metalen draad tussen deze plaatjes (slotjes) geplaatst. Deze draad maakt het mogelijk de slotjes strakker of losser te spannen, waarmee de orthodontist de tanden en kiezen op de juiste wijze kan doen groeien. Tussen verschillende slotjes kan ook een elastiekje worden gespannen, waarmee nog meer (specifieke) krachten kunnen worden uitgeoefend op de gebitselementen. Mensen met deze beugel hebben ook vaak een gekleurd elastiekje om de slotjes heen: dit is om het geheel wat op te vrolijken. De kleur kan tijdens iedere controlebeurt worden veranderd, indien gewenst.

Uitneembare buitensmondse beugel

Naast de beugel welke zich binnen de mond bevindt, bestaat er ook een andere beugel: de zogenaamde buitenbeugel, ook wel ‘buitenboordbeugel’ genoemd. De vakterm voor deze buitenbeugel is ‘headgear’. Deze buitenbeugel zit in de meeste gevallen bevestigd met een band welke achter het hoofd om loopt. Naast de buitenbeugel is er de zogenaamde ‘retentiebeugel’, welke ervoor dient tanden en kiezen in de betreffende gecorrigeerde stand te houden. Deze beugel wordt ingezet na de beugelbehandeling en moet veelal ‘s nachts worden gedragen.

Wanneer heb ik een beugel nodig?

Een beugel is niet altijd nodig. Soms kiezen mensen ervoor om een beugel te nemen, zonder directe noodzaak, maar omdat zij hun gebit graag anders hadden willen zien. De tanden kunnen, zoals eerder genoemd, middels een beugel weer rechtgetrokken worden, waar zij scheef zijn gegroeid. Een beugel kan daarentegen ook noodzakelijk zijn, wanneer tanden ernstig scheef zijn gegroeid. Dit kan lijden tot een geheel scheefgegroeid gebit of in een erger geval pijn in de mond, moeite bij het eten of zelfs praten. Of u een beugel nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke situatie, die kan worden vastgesteld aan de hand van de stand en de gezondheid van uw gebit. Of een beugel een uitkomst biedt voor uw (scheefgegroeide) tanden kan worden vastgesteld door een tandarts of een orthodontist. Hij of zij kan u vertellen of u een beugel nodig heeft en welke (specifieke) beugel past bij uw gebit en situatie.

Voor meer informatie over de beugel en de mogelijkheden kijkt u op onze homepage of kunt u een orthodontist benaderen. We helpen u graag om in contact te komen met een orthodontist bij u in de buurt. Neem daarvoor contact met ons op of ga naar de pagina praktijk zoeken.

Bekijk ook informatie over: