Bloedend tandvlees

Bloedend Tandvlees

Bloedend tandvlees is een gevolg van een ontsteking in de mond. Hoe ontstaat bloedend tandvlees precies en wat kunt u er tegen doen? Bloedend tandvlees is veelal een gevolg van ontstoken tandvlees. Bijna ieder mens heeft in zijn of haar leven wel eens last van ontstoken en bloedend tandvlees. Dit is niet altijd iets om u zorgen over te maken. Toch kan bloedend tandvlees erg vervelend of zelfs zeer pijnlijk zijn. Hoe ontstaat bloedend tandvlees en hoe komt u er weer vanaf? Dit en meer leest u in dit artikel.

Bloedend tandvlees: gevolg van tandplak

Bloedend tandvlees en een ontsteking ontstaan bijna altijd als gevolg van onvoldoende mondhygiëne. Hierbij kan namelijk tandplak ontstaan, wat achterblijft op de tanden en kiezen. Tandplak vormt een ware boosdoener op het gebied van ontstekingen, bloedingen en pijn. In de tandplak bevinden zich namelijk bacteriën die voor een ontsteking kunnen zorgen ter hoogte van de overgang tussen de tand en het tandvlees. In het beginstadium noemt men dit ontstoken tandvlees ook wel ‘gingivitis’. Heeft de ontsteking zich echter al verder ontwikkeld, dan wordt er gesproken van ‘parodontitis‘. Bloedend tandvlees betreft dus in de meeste gevallen een gevolg van een door tandplak ontstane ontsteking. Om de kans op bloedend tandvlees te minimaliseren of dit zelfs te voorkomen, is het aan te raden uzelf te garanderen van optimale mondhygiëne en aanvullende verzorging.

Bloedend tandvlees: wanneer heb ik te maken met een ontsteking?

Ontstoken en bloedend tandvlees beschikt over een aantal kenmerken, waardoor u – of de tandarts – kan constateren dat u te maken heeft met een ontsteking. Gezond tandvlees kleurt roze en zit strak om de tanden gesloten. Daarentegen is ontstoken tandvlees veelal gezwollen en aanzienlijk roder van kleur. Indien u te maken heeft met bloedend tandvlees na het gebruik van flosdraad of na het tandenpoetsen, kunt u er vanuit gaan dat u te maken heeft met een ontsteking. Bloedend tandvlees duidt namelijk op ongezond tandvlees. Kenmerken welke kunnen duiden op een ontsteking aan het tandvlees zijn:

  • Een vieze smaak in de mond
  • Slap en/of losser liggend tandvlees rondom tand of kies
  • Gevoelig tandvlees (na aanraking)
  • Bloedend tandvlees

Wat zijn de gevolgen van bloedend tandvlees/ontsteking?

Indien bloedend tandvlees en een ontsteking niet worden behandeld, kan deze zich mogelijk verspreiden binnen de mond en richting het kaakbot. Hierdoor kan er meer ruimte ontstaan tussen het tandvlees en de tanden, wat kan zorgen voor ruimte voor nieuwe tandplak in deze gebieden. Omdat dit verhoogd gehalte aan tandplak het moeilijk maakt de ontsteking en het bloedend tandvlees te bestrijden en verhelpen, is het noodzakelijk dat u, indien u last heeft van bloedend tandvlees, zo snel als mogelijk gebruik maakt van een behandeling van deze kwalen. Wanneer het tandplak zich verder nestelt en dieper gelegen komt, kan deze het kaakbot namelijk onherstelbaar beschadigen en/of zelfs afbreken. In dit stadium spreekt men van ‘parodontitis’ en is het mogelijk dat de ontsteking, welke begon met bloedend tandvlees, zich uitmond in hevige pijnen en terugtrekkend tandvlees. Bloedend tandvlees is te voorkomen. Dit kunt u doen middels goede mondhygiëne: hierdoor neemt de kans op bloedend tandvlees aanzienlijk af. Er zijn een aantal tips voor goede mondhygiëne:

  • Poets regelmatig uw tanden (2 tot 3 maal per dag)
  • Gebruik flosdraad en eventueel een tongschraper
  • Gebruik ragers om bloedend tandvlees te behandelen
  • Maak gebruik van mondspoelmiddelen om tandplak te verwijderen

Indien u te maken heeft met bloedend tandvlees, een ontsteking en/of tandsteen is het aan te raden een afspraak te maken met een tandarts en/of mondhygiëniste. Deze kan u persoonlijk advies geven betreffende uw situatie, tandsteen verwijderen en u vertellen hoe u bloedend tandvlees kunt aanpakken en genezen.

Voor hulp bij het vinden van een geschikte tandarts bij u in de buurt kunt u eenvoudig onze pagina ‘praktijk zoeken’ raadplegen of contact met ons opnemen. Meer relevante informatie vindt u overigens op tandarts informatie.

Bekijk ook informatie over: