Caries

Caries

Wanneer u last heeft van tandsteen kan er caries ontstaan. Caries (of gaatjes) laat u uiteraard tijdig behandelen bij de tandarts. Lees hier meer informatie over caries.

Wat is caries?

Wanneer u regelmatig bij de tandarts op controle gaat, kan het gebeuren dat hij of zij tegen u zegt dat u een gaatje heeft. Soms komt dit naar voren door het maken van controlefoto’s van het gebit, maar meestal kan de tandarts dit al zien door de controle die hij of zij in de mond maakt door middel van een spiegeltje. Gaatjes in de tanden of kiezen worden caries genoemd. Het zijn gaatjes die in het glazuur van uw tanden zijn ontstaan, doordat zij daarin zijn gemaakt door bacteriën. Caries zit vaak verstopt onder tandplak. Dit is een aanslag op de tanden die ontstaat zodra u iets eet of drinkt. Door goed te poetsen na de maaltijd kunt u deze plak verwijderen. Wanneer u het niet verwijdert ontstaat er tandsteen: de verharde versie van tandplak. Plekken met tandplak en tandsteen zijn de ultieme broeiplaatsen voor bacteriën. Wanneer tandsteen of tandplak niet wordt verwijderd, kan er caries ontstaan. Een slechte mondhygiëne kan caries in de hand werken, maar het kan ook gebeuren dat u er gewoon aanleg voor heeft. Bijvoorbeeld doordat u vaker last heeft van tandsteen door de samenstelling van uw speeksel.

Hoe kunt u caries voorkomen

Is caries te voorkomen? Het antwoord is in veel gevallen ja. Door een goede interdentale reiniging met behulp van flosdraad, tandenstokers en ragers kunt u veel tandplak en tandsteen verwijderen. Handig als u na de lunch niet in de gelegenheid bent om de tanden te poetsen, maar wel caries wilt voorkomen. Wanneer u aanleg heeft voor het aanmaken van tandsteen kunt u ook een tandpasta gebruiken met een anti-tandsteenwerking. Poets minimaal twee maal daags twee minuten lang met een fluoride houdende tandpasta. En ga minimaal vier keer per jaar over op een nieuwe tandenborstel. Heeft u veel last van tandsteen dan is het ook aan te raden om een elektrische tandenborstel om zo caries tegen te gaan. Let wel, ondanks een goede mondhygiëne is het altijd mogelijk dat er caries ontstaat, maar u verkleint wel de kans daarop. Uw tandarts kan u helpen om het beste systeem voor mondhygiëne samen te stellen, toegespitst op uw gebit.

De behandeling van caries

Het is heel lastig om zelf te constateren of u last heeft van caries of niet. Soms is er sprake van een pijnklacht, maar vaak voelt u er helemaal niets van. Het is vaak ook lastig te zien, omdat veel caries ontstaat tussen de tanden, daar waar tandplak en tandsteen het moeilijkst te verwijderen is. Caries moet daarom worden geconstateerd door de tandarts. Daarom is het belangrijk dat u minimaal een keer, maar het liefst twee keer, per jaar op controle gaat bij de tandarts. Beginnende caries hoeft namelijk geen problemen te veroorzaken, maar wanneer u de caries verwaarloost kunnen er grotere problemen ontstaan, zoals een ontsteking in het wortelkanaal. Bij caries zal de tandarts het gaatje uitboren, schoonmaken en vullen, zodat u er geen last meer van heeft en het geen verdere problemen zal veroorzaken. Daarnaast zal de tandarts tijdens het (half)jaarlijkse bezoek zoveel mogelijk tandplak en tandsteen wat u zelf niet hebt kunnen verwijderen, voor u weghalen om zo de kans op caries te verkleinen.

Advies bij caries

Wilt u meer weten over caries, de behandeling van caries en wat u kunt doen om caries te voorkomen? Breng dan een bezoek aan onze homepage, neem contact op met uw tandarts of maak een afspraak met de mondhygiënist. Hij of zij kan al uw vragen omtrent caries beantwoorden, maar ook een persoonlijk advies geven voor uw het verzorgen van uw gebit, zodat u caries kan voorkomen. Heeft u nog geen behandelaar? Via praktijk zoeken vindt u heel gemakkelijk een tandarts of mondhygiënist bij u in de buurt.

Bekijk ook informatie over: