Fluoride

Fluoride

Fluoride is een medicijn en wordt gebruikt voor het versterken van tanden en botten. Wat doet fluoride precies en heeft u fluoride nodig? Lees het hier.

Fluoride wordt vandaag de dag verwerkt in bijna alle tandpasta’s. Fluoride kan worden omschreven als een medicijn dat wordt ingezet bij het versterken van de tanden en botten. Tanden worden hierdoor minder snel aangetast door schadelijke factoren als bacteriën. Bacteriën kunnen cariës – ook wel gaatjes genoemd – veroorzaken, waardoor de gezondheid van uw tandvlees en tanden achteruit kan gaan. Ook kunnen pijnen worden veroorzaakt. Het gebruik van fluoride is door de jaren heen in populariteit toegenomen. Zo is het tegenwoordig veelal niet weg te denken, wanneer het gaat om ingrediënten van een goed werkende tandpasta. Toch worden er daarentegen een toenemend aantal vraagtekens gezet bij het gebruik en de voortspoedende werking van fluoride. Wat fluoride precies is, waar het voor dient, of u het nodig heeft, en meer leest u hier.

Waar dient fluoride voor en waar komt het vandaan?

Fluoride wordt gebruikt voor het voorkomen van tandbederf en om de kans op gaatjes in tanden en kiezen te minimaliseren. Het toevoegen van fluoride aan tandpasta’s is een normale gang van zaken. Maar waar komt fluoride precies vandaan? De oorsprong van fluoride ligt bij de tweede wereldoorlog. Het was in deze tijd dat atoomwapens werden uitgevonden. Hierbij kwam uitstoot van fluoride te pas, hetgeen zeer schadelijk zou zijn voor de gezondheid en zelfs zou kunnen zorgen voor vergiftigingen. De afkomst van fluoride betreft dus niet een geheel zuivere, wat kan zorgen voor twijfels over de (juiste) werking van het product. Zo lieten in het jaar 2007 ruim 600 tandartsen en andere experts weten tegen het gebruik van fluoride te zijn en het product niet meer te willen gebruiken in hun praktijk of als basisingrediënt van tandpasta’s.

Heb ik fluoride nodig?

Fluoride zou tanden en botten sterker maken. Uit onderzoek is gebleken dat een geringe hoeveelheid fluoride de gezondheid van de tanden tegemoet zou kunnen komen. Echter, daarentegen brengt de huidige dosis fluoride in tandpasta’s (en andere producten) het gebit meer schade dan goeds toe. Daarom is het verstandig een overweging te maken over de noodzaak van fluoride in uw tandpasta en andere middelen. Daarnaast is het aan te raden, indien u kampt met (specifieke) allergieën, gevoelige reacties, ziekten en dergelijke, rekening te houden met eventuele schade, klachten en reacties ter gevolg van het gebruik van fluoride.

Maak zelf tandpasta: alternatief op fluoride

Mocht u besluiten geen gebruik meer te willen maken van fluoridehoudende tandpasta’s: geen zorgen. Er bestaan alternatieven op deze tandpasta’s met toegevoegde fluoride. Deze zelfgemaakte tandpasta is niet ingewikkeld te maken en zelfs op een zeer eenvoudige wijze te produceren. De zelfgemaakte tandpasta is berust op enkel natuurlijke producten, welke te verkrijgen zijn bij vele drogisten, supermarkten en (Surinaamse) toko’s. De zelfgemaakte tandpasta zonder fluoride bestaat uit de volgende ingrediënten, die slechts gemixt hoeven te worden alvorens u kunt genieten van uw eigen gemaakte tandpasta:

  • Natriumwaterstofcarbonaat (ook wel baking soda genoemd)
  • Zeezout
  • Water
  • Eventueel kruiden voor frisse smaak, zoals mint

Belangrijk: middels dit artikel proberen wij op geen enkele wijze het advies van uw tand- en/of huisarts te ondermijnen. Voor een op wetenschappelijk onderzoek berust advies, informatie tips en op professionele wijze (specifiek) ontwikkelde producten, brengt u in het beste geval een bezoek aan uw tandarts en/of mondhygiëniste. Deze kan u gepast en persoonlijk advies geven, aan de hand van uw situatie, de toestand en gezondheid van uw tanden en uw wensen. Wilt u meer weten over het gebruik en de toegevoegde waarde van fluoride? Ook hiervoor kunt u informeren bij een tandarts. Hij of zij kan u meer vertellen.

Wij brengen u graag in contact met een tandarts bij u in de buurt. Ga daarvoor naar onze contactpagina of naar ‘praktijk zoeken’. We helpen u graag verder! Meer relevante informatie vindt u op de homepage van tandarts informatie.

Bekijk ook informatie over: