Gebit

Gebit

Het gebit is belangrijk voor het kauwen van eten, helpt bij praten en bepaalt de vorm van uw gezicht. Pas goed op uw gebit; het moet uw hele leven meegaan.

Het gebit van een volwassene bestaat uit 32 tanden en kiezen die in de kaken van de mond zijn geplaatst. Het gebit is niet alleen van belang voor het kauwen van voedsel, maar helpt ook bij de spraak en bepaalt deels de vorm van het gezicht. Mensen krijgen in hun leven tweemaal een gebit. De eerste tandjes vormen het melkgebit, dat na het vijfde levensjaar wordt vervangen door het blijvende gebit.

Het melkgebit is de basis van het blijvende gebit

Een gebit bestaat uit verschillende soorten tanden en kiezen. Het is al bij de geboorte gevormd, echter, de eerste tandjes breken pas na ongeveer zeven maanden door. Eerst komen de onderste centrale snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtanden en dan volgen de andere tanden en kiezen. Als een kind twee jaar is, dan is het melkgebit bijna volgroeid. Het gebit van een peuter bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen. De melktanden leiden de tanden van het blijvende gebit naar hun plaats en helpen bij de groei van het kaakbeen. Tijdens het vijfde levensjaar beginnen de meeste kleuters al met het wisselen van hun melktanden voor tanden en kiezen die horen bij het blijvende gebit. Het menselijk gebit bestaat in totaal uit 32 tanden en kiezen en is pas na twintig jaar volgroeid.

Zorg goed voor uw gebit

Goede voeding helpt het gebit gezond te houden. Telkens als uw gebit voedsel moet verwerken, worden uw tanden aan melkzuur blootgesteld dat wordt gevormd door bacteriën die met koolhydraten in aanraking komen. Melkzuur is een grote boosdoener van tandbederf, net als fermenteerbare suikers, de aanwezige orale micro-organismen, weinig speeksel, slechte mondhygiëne en gebrek aan fluoride. De staat van het gebit is ook afhankelijk van genetische factoren en erfelijkheid. Goede verzorging van het gebit is noodzakelijk om problemen te voorkomen. Vanaf het moment dat de eerste tandjes door komen, moeten ze worden gepoetst. Kindergebitjes kunnen worden beschermd met een kindertandpasta. Vanaf de pubertijd moeten tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta worden gepoetst. Heel veel mensen vergeten dat tanden ook kunnen beschadigen door gevaren van buitenaf. Vallen, ongelukken, sport en helaas ook vechtpartijen kunnen de oorzaak zijn van gebroken tanden en kiezen. Kijk ook een op onze homepage voor meer informatie over de verzorging van uw gebit.

Cosmetische ingrepen aan het gebit

Er zijn best veel mensen die zich onzeker voelen over hun gebit. Houdt u ook wel eens een hand voor de mond als u lacht? Scheve tanden zijn een veel voorkomend probleem. Een orthodontist houdt zich bezig met de stand van de tanden. Scheve tanden worden door de orthodontist recht gezet. Scheve tanden kunnen ook lastig zijn tijdens het eten. Dat een gebit scheef groeit heeft verschillende oorzaken. Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Een andere belangrijke oorzaak voor een scheef gebit is het vroegtijdig verliezen van de melktanden door vallen of een andere oorzaak. Als een tand of kies wegvalt uit het melkgebit, dan zullen de andere melktanden en -kiezen opschuiven waardoor er later geen plaats meer is voor tanden en kiezen van het blijvende gebit. Ook gewoontes als duimzuigen kunnen de oorzaak zijn van scheefgroei van tanden. Een orthodontist kan al in de kinderjaren scheve tanden rechtzetten. Ook veel volwassen mensen laten hun gebit nog rechtzetten door een orthodontist. Naast orthodontie zijn tandverkleuring en tandbederf reden voor cosmetische ingrepen. Omdat mensen met een slecht gebit moeite kunnen hebben met eten of zich erg onzeker voelen, worden cosmetische ingrepen aan het gebit vaak als een noodzaak ervaren binnen de tandheelkunde.

Wilt u in contact komen met een tandarts om te zien wat deze voor uw gebit kan betekenen? Wij helpen u graag hierbij. Neem contact met ons op en we stellen u graag aan de beste tandartsen in uw omgeving voor.

Bekijk ook informatie over: