Gingivitis

Gingivitis is een nare gebitsaandoening die u maar beter kunt vermijden. Wat is gingivitis en hoe vermijdt u gingivitis?

Gingivitis

Gingivitis

Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders te maken met gingivitis. Dat klinkt u misschien in de oren alsof ze aan een enge chronische ziekte lijden, maar niets is minder waar. Gingivitis is niet eng en ook niet chronisch, hoewel gingivitis wel enige tijd stand kan houden voordat een geneesmiddel definitief soelaas biedt. Gingivitis is een hele mond vol, maar betekent in principe niets meer dan ‘ontstoken tandvlees‘. Gingivi betekent in medisch jargon ‘tandvlees’ en het achtervoegsel –itis duidt op irritatie of een ontsteking. Gingivitis is eigenlijk heel eenvoudig.

Oorzaken en kenmerken van gingivitis

De boosdoener van gingivitis is heel klein, maar met miljoenen exemplaren tegelijkertijd aanwezig in uw mond: de bacterie. Elke mond bevat bacteriën. Ze leveren pas een probleem op wanneer ze zich opeenstapelen in de tandplak. Als een groot stel ontevreden landarbeiders verzamelen ze zich om uw tanden en kiezen, waardoor de tandplak verkalkt. Zo’n kalklaagje is de perfecte kweekbodem voor nieuwe laagjes tandplak en dus voor gingivitis. Voor u het weet, is er een sneeuwbaleffect opgetreden: uw tanden en kiezen zitten letterlijk en figuurlijk onder de plak. En dat is funest voor de gezondheid van uw gebit: voor u het weet treedt er gingivitis op.

Hoewel een ontsteking vaak eenvoudig te traceren is dankzij de overduidelijke symptomen (roodheid, zwelling, warmte), is gingivitis lang niet altijd warm, rood en gezwollen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij iemand zonder het te weten jarenlang met gingivitis rondloopt. Het hoofdsymptoom van gingivitis is bloed bij het poetsen of stoken. Ook kan uw tandvlees er slap uitzien, alsof de stevige veerkrachtigheid eruit is getrokken. Gingivitis berokkent u doorgaans weinig pijn. Uw mond voelt hoogstens wat ongemakkelijk nadat u een tandenstoker langs uw tanden en kiezen hebt gehaald.

Gevolgen van gingivitis

Wanneer u de bacteriën in uw ontstoken tandvlees hun gang laat gaan, kunnen ze uw kaakbot bereiken. Wanneer dat gebeurt, hebt u een heel groot probleem. Ontstekingen van het kaakbot, zoals gingivitis, laten zich niet eenvoudig behandelen. Wanneer er überhaupt geen medisch specialist aan te pas komt, kan uw kaakbot zo veel schade oplopen dat er een deel van afsterft. De bacteriën hebben dan alle ruimte om nog dieper tot uw kaakbot door te dringen. De tandhalzen komen bloot te liggen en uw tandvlees trekt zich terug. In dat soort gevallen is er sprake van parodontitis. Dat is een aandoening die u zelfs de ergerlijkste persoon in uw leven niet gunt. In de allerergste gevallen rot uw hele gebit weg of bloed uw tandvlees zo hevig dat u zich – terecht –hevig jammerklagend bij de huisarts meldt. Zoekt u op internet maar eens naar deze aandoening. Let wel: de plaatjes van gingivitis zijn enkel geschikt voor mensen met een ijzersterke maag.

Preventie van gingivitis

Er bestaan maar weinig mensen bij wie het gebit volledig verstoken blijft van tandplak. Daarentegen zijn er jaarlijks meer dan genoeg mensen wél de klos: de tandarts moet de tandplak dan handmatig verwijderen. Dat is een basisprocedure die veel mensen aardig wat leed berokkent. Wilt u de vorming van tandplak en het ontstaan van gingivitis maximaal tegengaan, dan kunt u het beste zoete en zure voedingsmiddelen laten staan. Frisdrank is lekker, maar bevat genoeg suiker om menig tand weg te doen rotten en gingivitis te veroorzaken. Bij zure voedingsmiddelen als citroen en sinaasappelsap is het ook oppassen geblazen. U kunt die laatste bijvoorbeeld met een rietje drinken om uw tanden wat te ontzien.

Wat u ook doet, zonder een regelmatige controle loopt u een verhoogd risico op gingivitis. Wees daarom verstandig en omzeil de tandarts niet, zelfs als u hem lang niet zo amicaal vindt als uw overige kennissenkring. Regelmatige controle doet nu eenmaal wonderen voor de gezondheid van uw gebit en helpt gingivitis voorkomen.

Een tandartspraktijk in uw omgeving vinden? Bekijk dan eens de pagina ‘praktijk zoeken‘ of neem contact met ons op. We helpen u graag verder. Voor meer relevante informatie over uw gebit verwijzen wij u naar onze andere artikelen op tandarts informatie.

Bekijk ook informatie over: