Kaakchirurg

Kaakchirurg

Welke werkzaamheden verricht een kaakchirurg en welke opleiding is er nodig om kaakchirurg te worden? Lees alles over de kaakchirurg.

Werkzaamheden kaakchirurg

Kaakchirurgie is een tandheelkundig specialisme. Een kaakchirurg behandelt afwijkingen aan de mond, kaak en het gezicht. De meeste mensen komen bij de kaakchirurg via de tandarts, bijvoorbeeld om een verstandskies te laten trekken of een ontsteking te laten behandelen. Huisartsen verwijzen ook door naar de kaakchirurg. De orthodontist stuurt mensen door naar deze chirurg om kiezen te laten trekken zodat ruimte ontstaat voor een beugel. Orthodontisten sturen patiënten soms ook door voor een operatieve kaakcorrectie. De kaakchirurg verricht zowel eenvoudige behandelingen als zeer gecompliceerde behandelingen. Het trekken en behandelen van verstandskiezen worden daarbij gezien als eenvoudig, terwijl hij of zij ook volledige en complexe kaakreconstructies kan uitvoeren. Ook implantologie behoort tot het werkterrein van de chirurg. Hierbij kunnen kunstwortels de plaats van verloren gegane tanden of kiezen vervangen. Bij letsels na bijvoorbeeld een ongeval kan de kaakchirurg deze behandelen, bijvoorbeeld aan de tanden en de kaak. Deze chirurg kan ook betrokken worden bij de screening van patiënten die een openhartoperatie, niertransplantatie of andere operatie moeten ondergaan. De kaakchirurg kan klachten aan het kaakgewricht en afwijkingen van de speekselklieren ook behandelen.

Opleiding tot kaakchirurg

Een kaakchirurg heeft een zeer gespecialiseerd beroep en moet hiervoor jarenlang studeren. Een eerste vereiste is het afronden van de universitaire opleiding tandheelkunde. De opleiding duurt gemiddeld vijf tot zes jaar en men is op dat moment afgestudeerd als tandarts. Naast de tandheelkundige opleiding moet ook een opleiding geneeskunde gevolgd worden. Deze opleiding duurt ongeveer zes jaar, waarna de titel basisarts gevoerd mag worden. De volgorde van deze twee opleidingen is niet relevant. Er mag begonnen worden met geneeskunde en vervolgens tandheelkunde, maar ook andersom of deels tegelijkertijd. Na het succesvol afronden van beide opleidingen kan de opleiding tot specialisatie naar kaakchirurg gevolgd worden. In Nederland is dat mogelijk in Groningen, Amsterdam en Nijmegen, maar ook in Maastricht, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Na het afronden van deze opleiding wordt de basisarts geregistreerd als kaakchirurg. De chirurg is dan in staat om naast reguliere tandheelkundige behandelingen ook ernstige aandoeningen in het gezicht te behandelen, zoals het verwijderen van tumoren, aangeboren afwijkingen en ernstige problemen met het gebit te herstellen. De kaakchirurg is daarmee een specialist op het gebied van het hele aangezicht.

Onderlinge samenwerking kaakchirurg

Tijdens operaties werkt de kaakchirurg intensief samen met de assistent kaakchirurg en eventueel een orthodontist en/of tandtechnicus. Onderling overleg is van groot belang om een voor de patiënt optimaal resultaat te kunnen bereiken. Indien de kaakchirurg ingrepen uitvoert om een gebitsprothese beter te laten aansluiten op de kaken werkt hij samen met een tandarts of een tandtechnicus. Een kaakchirurg is vooral werkzaam in ziekenhuizen en klinieken. Het opstarten van een eigen praktijk behoort ook tot de mogelijkheden.

De kaakchirurg: ambitieus en nauwkeurig

Een kaakchirurg is een nauwkeurig en geconcentreerd werkend persoon. Om uiteindelijk als chirurg te kunnen gaan werken, is ambitie en doorzettingsvermogen vereist. Het is daarmee een uitdaging om kaakchirurg te worden. Niet alleen vanwege het feit dat er twee studies gevolgd moeten worden, maar er zijn slechts zestien opleidingsplekken per jaar beschikbaar. Daarentegen is het perspectief op de arbeidsmarkt van een afgestudeerde en gespecialiseerde chirurg zeer goed. Er zijn goede doorgroeimogelijkheden door meer ervaring op te doen en ook meer leidinggevende taken uit te voeren. Ook een eigen praktijk behoort tot de mogelijkheden. Het salaris van een kaakchirurg ligt afhankelijk van ervaring tussen 6.000 en 10.000 euro bruto per maand (prijspeil 2014).

Heeft u interesse om zelf kaakchirurg te worden, wilt u meer informatie over het beroep of moet u een operatie bij de kaakchirurg ondergaan? Klik dan hier voor meer informatie of maak een afspraak met uw tandarts. Voor het vinden van een tandartspraktijk in uw woonomgeving kunt u terecht op onze handige pagina ‘praktijk zoeken’.

Bekijk ook informatie over: