Kies trekken

Waarom een kies trekken, wat gebeurt er bij het kies trekken en hoe zorgt u voor een snel herstel?

Kies trekken vaak noodzakelijk

Kies trekken

Een kies trekken gebeurt in de meeste gevallen wanneer er geen andere mogelijkheid meer is om de kies te behouden. Dit kan het geval zijn wanneer de tand of kies door tandbederf of tandvleesontsteking dermate is aangetast, dat geen andere behandeling meer mogelijk is. Een tandarts zal altijd al het mogelijke doen om te voorkomen dat hij kies trekken noodzakelijk acht. Een kies trekken is soms ook nodig om ruimte te maken voor andere tanden en kiezen. Een kies trekken gebeurt dan meestal in combinatie met het plaatsen van een beugel in de nabije toekomst en doorverwijzing naar een orthodontist. Een kies trekken ter preventie van problemen in de toekomst is vaak het geval bij verstandskiezen. Na het trekken van een kies ontstaat er een lege plek in de mond. Om te voorkomen dat er na het kies trekken andere tanden de ruimte gaan opvullen of zich gaan verplaatsen, is het meestal nodig dit gat op te vullen met een brug of implantaat. Wanneer een kies trekken bij u noodzakelijk is, eet dan vooraf voldoende.

Kies trekken, wat gebeurt er precies?

Wanneer bij u een kies trekken noodzakelijk is, zal er altijd verdoving gegeven worden. Vervolgens maakt de tandarts het tandvlees rond de kies een beetje los. Vaak probeert hij alvast wat beweging in de kies te krijgen. Soms resulteert dit in een vervelend gevoel, maar het kies trekken zal niet pijnlijk zijn. Na het wrikken zal de tandarts de kies trekken met een speciale tang. Wanneer de tandarts van mening is dat de kies moeilijk door hemzelf getrokken kan worden, zal hij u doorverwijzen naar een kaakchirurg. Dit is vaak het geval bij verstandskiezen. Alle behandelingen zijn pijnloos, alleen bij het zetten van de verdoving kan heel kort een pijnlijke prik ervaren worden. Direct na het kies trekken zal de wond gaan bloeden. De tandarts laat u daarom na het kies trekken meestal op een gaasje bijten om het bloeden sneller te stoppen.

Pijn en symptomen na het kies trekken

Na maximaal vier uur zal de verdoving uitgewerkt zijn en kunt u pijn verwachten. Dat is normaal en deze pijn kan onderdrukt worden met pijnstillers. Het is mogelijk dat u lichte koorts kunt krijgen na het kies trekken. Ook een dikke wang komt regelmatig voor. Met name wanneer de tandarts bij het kies trekken uw verstandskies weggenomen heeft, gebeurt dit. Om de zwelling te verminderen kunt u direct na het kies trekken uw gezicht afkoelen met bijvoorbeeld ijsblokjes in een plastic zak in een washandje. Deze zwelling komt vooral voor bij kies trekken in de onderkaak en kan tot drie dagen aanhouden en zelfs toenemen. In eerste instantie kan er een blauwkleurige wang optreden, die later gelig van kleur wordt als gevolg van een bloeduitstorting rond de plek van het kies trekken.

Kies trekken, hoe snel geneest de wond?

Het kan tot tien dagen duren voordat de wond helemaal dicht is. De wond zal het snelst genezen wanneer u het bloed in de wond de gelegenheid geeft goed te stollen. U doet dit door de eerste dag na het kies trekken de mond niet krachtig te spoelen. Roken en alcohol vertragen de genezing, dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Na ongeveer twee uur kunt u voorzichtig weer gaan eten of drinken. Als de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt, wees dan voorzichtig, omdat u gemakkelijk per ongeluk op uw lip of wang kunt bijten. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u uw tanden ook weer gewoon poetsen. Wees daarbij wel voorzichtig rond de plaats waar de kies is getrokken.

Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met uw tandarts.