Kiespijn

Kiespijn is een kloppende, dreunende pijn in de kies waar u zo snel mogelijk vanaf wilt. De beste behandeling krijgt u bij de tandarts.

Kiespijn: kloppende pijn in uw kaak

Kiespijn

Wanneer u last heeft van kiespijn, dan wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, maar een pijnstiller zal de kiespijn niet afdoende doen verdwijnen. Het is daarom verstandig om met kiespijn naar de tandarts te gaan, zodat u tijdig en goed behandeld kan worden. Kiespijn gaat altijd gepaard met een kloppende, zeurende, soms scherpe pijn.

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan kiespijn ontstaan als symptoom bij een hevige verkoudheid waarbij de holtes verstopt zijn. Deze vorm van kiespijn gaat vaak vanzelf weer over, wanneer de verkoudheid ook weer is verdwenen. Blijft kiespijn langer aan en geeft het een kloppende sensatie, dan kan het zijn dat de zenuw is geïrriteerd. Dit kan ontstaan door een gaatje (cariës), maar ook een ontstoken zenuw kan kiespijn veroorzaken. En zelfs een ontstoken wortelpunt kan de boosdoener zijn van kiespijn. Echter zijn dit drie oorzaken die alleen bij de tandarts kunnen worden vastgesteld.

Het lokaliseren van kiespijn

Wanneer u een aanhoudende pijnklacht heeft, waarbij koud, warm en zoet de kiespijn verergerd, dan is het belangrijk dat u een afspraak maakt met de tandarts. U kunt bij kiespijn pijnstillers gebruiken om de kiespijn te verzachten tot de tijd dat u bij de tandarts terecht kunt of om de nacht door te komen. Om de bron van de kiespijn echter goed te kunnen lokaliseren is het verstandig om een paar uur voor het tandartsbezoek geen pijnstiller meer te gebruiken. Tijdens het onderzoek worden er vaak foto’s gemaakt van de kiezen om de bron van te vinden, maar ook zal de tandarts vaak op de kiezen tikken om zo de bron van kiespijn te lokaliseren. Op de foto’s kan naar voren komen dat de kiespijn is ontstaan door:

  • een lekkende vulling;
  • een gaatje (cariës);
  • een ontstoken zenuw in het wortelkanaal;
  • een ontstoken wortelpunt.

Aan de hand hiervan bepaalt de tandarts de behandeling die nodig is om u van uw kiespijn af te helpen.

De behandeling van kiespijn

Wanneer het gaat om een gaatje (cariës) of een lekkende vulling, dan kan de behandeling vaak aan de oppervlakte worden uitgevoerd. Hierbij wordt het gaatje uitgeboord, schoongemaakt en gevuld of de lekkende vulling wordt vervangen. Dit kan – wanneer u dat wenst – ook zonder verdoving worden uitgevoerd. Na de behandeling kunt u vervolgens pijnstillers gebruiken, wanneer dit nodig is. Overigens is vaak één bezoek aan de tandarts voldoende om de kiespijn te verhelpen.

De behandeling van een ontstoken wortelkanaal is een stuk uitgebreider, omdat hierbij de wortelkanalen schoongemaakt moeten worden. Deze behandeling wordt altijd onder verdoving uitgevoerd en bestaat uit twee sessies. De eerste sessie bestaat uit het wegnemen van de ontsteking en het laten verwijderen van de ontstoken zenuw. Hierna krijgt u een tijdelijke vulling. Tijdens de tweede sessie worden de kanalen verder schoongemaakt en krijgt u een permanente vulling. Tussen beide sessies zit vaak een week tijd. Omdat de zenuw na de eerste behandeling is verwijderd kan de tweede behandeling vaak zonder verdoving worden uitgevoerd. Bij eventuele napijn kunt u pijnstillers gebruiken.

Een ontsteking aan de wortelpunt is lastiger te behandelen, omdat deze ontsteking zich vaak onder de wortel van de kies in de kaak bevindt. De behandeling is hetzelfde als die van een ontstoken wortelkanaal – de kanalen worden hier ook schoongemaakt – maar zal net iets dieper moeten worden uitgevoerd. Desgewenst kunt u bij de tweede behandeling ook plaatselijk verdoofd worden.

Vragen over kiespijn?

Heeft u vragen over een behandeling bij kiespijn? Neem dan gerust contact op met uw tandarts. Hij of zij zal u voor de behandeling graag ter woord staan over de mogelijkheden en uw ongerustheid wegnemen. Op tandarts informatie vindt u bovendien allerlei extra informatie over de tandarts en hoe deze u kan helpen bij gebitsproblemen. Zo kunt u bijvoorbeeld handig een praktijk in uw omgeving vinden via de pagina ‘praktijk zoeken‘ of ons hulp hierbij vragen via de contactpagina.

Bekijk ook informatie over: