Kunstgebit

Als het niet meer mogelijk is om eigen tanden en kiezen te behouden, dan is er gelukkig nog een kunstgebit die de tandarts geheel op maat voor u kan maken.

Een kunstgebit: vervanger van uw eigen tanden

Kunstgebit

Natuurlijk probeert u zo lang mogelijk uw eigen gebit zo gezond mogelijk te houden. Toch zijn er verschillende redenen waarom uw tandarts u kan aanraden om een kunstgebit te nemen. Bijvoorbeeld wanneer uw eigen tanden moeilijk te repareren zijn of wanneer u last heeft van kaakontstekingen. Wat de reden ook is: het is best een overgang om van uw eigen tanden naar een kunstgebit te gaan. Vooral als u nog nooit een gebitsprothese heeft gehad. Omdat het krijgen van een kunstgebit best een emotioneel ingrijpende behandeling is, zal uw tandarts u ten allen tijde helpen om de overgang naar een kunstgebit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar ook zo pijnloos mogelijk, want meestal zullen er wat tanden getrokken moeten worden. Vooral als een gedeeltelijke gebitsprothese niet mogelijk is.

Het aanmeten van een kunstgebit

Wanneer alle tanden en kiezen die verwijderd moeten worden zijn verwijderd door de tandarts en uw tandvlees is genezen, dan kan de tandarts overgaan tot het aanmeten van een kunstgebit. Een goed kunstgebit past namelijk perfect in de mond, waardoor u zich zelfverzekerd voelt en eigenlijk alleen u – en uw partner – weet dat u een kunstgebit draagt. Om een kunstgebit te laten maken, maakt de tandarts een mal van uw mondholte en tandvlees door middel van een speciale klei. Met deze mal kan er een perfect passend kunstgebit voor u gemaakt worden. Wanneer u een kunstgebit net heeft, zal u er zeker aan moeten wennen. Het is immers een vreemd object in de mond. Door het kunstgebit regelmatig te dragen, zal u er snel aan wennen. Om het kunstgebit perfect te dragen is het handig om een kleefmiddel te gebruiken. Dit zal uiteindelijk ook beter zijn voor uw tandvlees, omdat door middel van het kleefmiddel het gebit op zijn plek blijft zitten en niet kan schuren.

Zo houdt u een kunstgebit schoon

Hoewel de tanden en kiezen van een kunstgebit onderhoudsvrij zijn qua tandplak en cariës, is het wel belangrijk om het goed schoon te maken. De tanden van het kunstgebit zijn namelijk wel gevoelig voor verkleuring (door bijvoorbeeld nicotine, koffie, wijn en thee). Daarnaast kunnen er etensresten achterblijven, ook onder het kunstgebit, waardoor u een slechte adem of ontstoken tandvlees kunt krijgen. Spoel het kunstgebit daarom na iedere maaltijd af of, wanneer dit niet kan door middel van het kleefmiddel, poets de tanden dan tussendoor gewoon in de mond. Poets sowieso eenmaal daags het kunstgebit met een speciale prothese tandenborstel en tandpasta. Deze tasten de elementen van uw kunstgebit namelijk niet aan. Reinig uw tandvlees vervolgens met een mondspoeling of gewone tandpasta en een zeer zachte tandenborstel. U kunt ook het gebit reinigen met een speciaal schoonmaaktablet opgelost in water in een speciaal prothesebakje of -glas. Deze tabletten hebben een antibacteriële werking, lossen restjes kleefmiddel op en voorkomen aanslag, waardoor iedereen van uw stralende glimlach kan genieten.

Met uw kunstgebit naar de tandarts

Wanneer u een kunstgebit heeft, zal u de tandarts veel minder hoeven te bezoeken dan wanneer u uw eigen tanden nog heeft. Toch is het verstandig om bij tandvleesproblemen of problemen met het kunstgebit (zoals te los zitten en dergelijke) bij uw tandarts langs te gaan. Ook voor reparaties gaat u bij uw tandarts langs. Mocht het nodig zijn dan kunt u een nieuw kunstgebit laten maken. Bijvoorbeeld omdat uw tandvlees is geslonken of omdat het kunstgebit zelf er niet meer zo mooi uit ziet. Heeft u vragen over het aanmeten van een kunstgebit of over de verzorging ervan, neem dan contact op met uw tandarts.

Wilt u een tandartspraktijk vinden? Schakel dan onze hulp in en neem contact met ons op of bezoek de pagina ‘praktijk zoeken‘. We zijn u graag van dienst! Neem ook eens een kijkje op tandarts informatie voor meer informatie over uw gebit en de tandarts.

Bekijk ook informatie over: