Mondhygienist

Mondhygienist

Een mondhygienist voert preventieve gebitscontroles uit en geeft ondersteuning en adviezen met betrekking tot mondhygiëne en mondverzorging.

Gebitsverzorging en mondhygiëne omvatten meer dan tweemaal per dag uw tanden poetsen en elk half jaar voor controle naar de tandarts gaan. Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig ook een mondhygienist. Vaak doen zij dit ter ondersteuning van hun gebitshygiëne en als aanvulling op hun halfjaarlijkse tandartsafspraak. Een mondhygienist is veelal werkzaam bij een tandartspraktijk, zodat de tandarts u indien nodig rechtstreeks kan doorverwijzen. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat een mondhygienist zelf een praktijk begint. Er zijn op dit gebied dus genoeg keuzemogelijkheden om een goede mondhygienist te selecteren. Een mondhygienist biedt hulp en behandelingen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen, tandvleesontstekingen en het ontstaan van gaatjes, en is ook gecertificeerd om kleine ingrepen uit te voeren. Een groot aantal taken op het gebied van mondverzorging kunnen dus door een mondhygienist worden uitgevoerd.

Geschiedenis van de mondhygienist

De tandarts bestaat in diverse vormen al honderden jaren en vergeleken daarbij is het werk van de mondhygienist in Nederland een nog betrekkelijk nieuw verschijnsel. In ons land bestaat het vak mondhygienist namelijk pas sinds halverwege de jaren zestig. Omdat het in die tijd nog niet mogelijk was om een opleiding tot mondhygienist in Nederland te volgen, moesten studenten daarvoor uitwijken naar andere landen. Met name de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada beschikten destijds over goede centra om het vak van mondhygienist te leren. Tegen het einde van de jaren zestig kreeg Nederland zijn eerste opleidingscentrum voor mondhygiëne. Deze was gevestigd in Utrecht en in de daaropvolgende jaren kwamen daar scholingsmogelijkheden in Amsterdam, Nijmegen en Groningen bij. De studie voor mondhygienist is tegenwoordig een HBO-opleiding, die zich vooral richt op het opdoen van praktijkervaring.

De taken van een mondhygienist

De werkzaamheden van een mondhygienist worden steeds omvangrijker. Oorspronkelijk richtte de mondhygienist zich in de eerste plaats op het controleren van de mond en het gebit en het verstrekken van poetsadviezen ten behoeve van mondverzorging. Tegenwoordig omvat het takenpakket van een mondhygienist meerdere diensten. Het uitvoeren van preventieve behandelingen met betrekking tot gebitsonderhoud is onder andere uitgebreid met het geven van uitleg, zodat patiënten de noodzaak van een consequente mondverzorging leren inzien. U kunt bijvoorbeeld informatie krijgen over het ontstaan van tandbederf en tandvleesproblemen, en over de invloed van uw leef- en voedingspatroon hierop. Tot de verdere taken van een mondhygienist vallen onder andere het nakijken van het gebit op tandplak en tandsteen en het verwijderen daarvan, en het geven van tips en wenken rond de diverse manieren waarop de tanden onderhouden en gereinigd kunnen worden. Tot de overige werkzaamheden van een mondhygienist behoren:

  • inspectie van het tandvlees
  • vaststellen van gebitsafwijkingen
  • uitvoeren van fluorbehandelingen
  • polijsten van vullingen
  • schoonmaken en gladmaken van worteloppervlakken

Waarom naar een mondhygienist?

Er zijn uiteenlopende redenen denkbaar waarom het verstandig is om regelmatig een bezoek aan de mondhygienist te brengen. Zo kan het advies bijvoorbeeld van uw tandarts komen, wanneer deze constateert dat de kwaliteit van uw gebitsonderhoud of mondhygiëne te wensen overlaat. Omdat de mondhygienist gespecialiseerd is in preventieve mondzorg, weet deze als geen ander hoe u uw mond, tandvlees en gebit in perfecte staat kunt houden. Op deze manier kunt u in samenwerking met de mondhygienist er veel aan doen om de conditie van uw gebit te verbeteren. Het is niet uitzonderlijk om last te hebben van tandplak of ontstoken tandvlees, maar als er niets aan gedaan wordt bestaat er een kans dat de problemen erger worden. Een mondhygienist leert u wat u kunt doen, zodat uw gebit uw leven lang gezond blijft.

Wilt u meer weten over het werk van de mondhygienist, laat u dan informeren door uw tandarts of neem een kijkje op tandarts informatie. Wilt u een mondhygienist bij u in de buurt lokaliseren? Dan kunt u onze hulp inschakelen. Neem contact met ons op en we zorgen dat u een bezoekje kunt brengen aan een gespecialiseerde mondhygienist!

Bekijk ook informatie over: