Mondhygieniste

Mondhygieniste

De mondhygieniste is een zorgverlener die zich richt op het voorkomen van tandbederf en tandvleesproblemen. De mondhygieniste is een aanvulling op de reguliere gebitsverzorging door de tandarts. Het is een paramedisch beroep, wat betekent dat de mondhygieniste wel medische handelingen uitvoert, maar zelf geen arts of tandarts is. Deze specialist heeft een HBO-opleiding mondhygieniste of mondzorgkunde gevolgd.

U kunt bij de mondhygieniste terechtkomen via een doorverwijzing van de tandarts, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om zonder doorverwijzing er een te consulteren. Een mondhygieniste werkt over het algemeen in goed overleg met de tandarts. Het gebeurt vaak dat een mondhygieniste zelfs deel uitmaakt van een tandartsenpraktijk. De mondhygieniste heeft inmiddels meer bevoegdheden dan in het verleden. Ze mag kleine gaatjes vullen en kan zelfs worden ingezet voor de halfjaarlijkse controle van het gebit. Zelfs bij een gezond gebit is de preventieve zorg van de mondhygieniste nuttig om toekomstige problemen voor te zijn.

Gebitsanalyse en voorlichting door de mondhygieniste

Het consult van een mondhygieniste bestaat zowel uit voorlichting over de juiste mondzorg als uit daadwerkelijke behandeling van tandvlees en gebit. Over het algemeen zal de eerste behandeling door een mondhygieniste beginnen met een gesprek over uw huidige gewoontes met betrekking tot tandenpoetsen en overige mondverzorging, zoals het gebruik van spoelmiddelen, tandenstokers en flosdraad. Vervolgens beoordeelt ze de toestand van uw gebit en stelt een behandelplan voor. Als de situatie erom vraagt, kan de mondhygieniste hierbij gebitsafdrukken maken, bacterieel onderzoek doen of in overleg met de tandarts röntgenfoto’s maken. Mede aan de hand hiervan kan ze voorlichting geven over een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot mondverzorging. De mondhygieniste legt uit wat tandbederf is en met welke verzorging tandbederf en problemen met het tandvlees voorkomen kunnen worden. Uw eetgewoonten kunnen hierbij ter sprake komen, of bijvoorbeeld de effecten van roken op uw mond. Ook geeft ze voorlichting over het juiste gebruik van mondverzorgingsproducten, zoals tandenstokers, ragers, flosdraad en spoelmiddelen. De mondhygieniste zal vaak vragen naar de manier waarop u poetst en voordoen hoe u dat beter kunt doen om alle hoeken en gaten van uw gebit optimaal te reinigen en in conditie te houden.

Behandelingen door de mondhygieniste

Na de voorlichting zal de mondhygieniste doorgaans beginnen met de daadwerkelijke behandeling van uw gebit. Plaque en tandsteen worden verwijderd en blootliggende worteloppervlakken worden schoongemaakt. Als het nodig is kan ze hier een verdoving bij geven. De mondhygieniste brengt vervolgens vaak een gebitsbeschermend middel als fluoride aan op de tanden. Aanvullend kan de zij bijvoorbeeld een laklaag op de tanden aanbrengen, vullingen polijsten of tanden bleken voor een fraaier aanzicht. In opdracht van de tandarts kan het voorkomen dat de mondhygieniste tijdens de behandeling ook kleine gaatjes vult. De behandelingen die ze uitvoert zijn voor de patiënt op sommige momenten hooguit wat ongemakkelijk, maar zelden pijnlijk. Als de mondhygieniste tijdens de behandeling onverwachte problemen tegen komt, zult u vaak terug naar de tandarts verwezen worden, omdat de mondhygieniste nu eenmaal geen behandelende arts is.

De mondhygieniste voor een levenslang gezond gebit

Het is voor ieder mens belangrijk om een gezond gebit te hebben dat een leven lang meegaat. Daarom wordt het iedereen aanbevolen om met enige regelmaat een bezoek aan de mondhygieniste te brengen. Naast de reguliere mondzorg heeft zij ook kennis van de manier waarop bepaalde ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, het gebit en het tandvlees kunnen beïnvloeden. Ook tijdens een zwangerschap kan de mondhygieniste nuttig inzicht en advies bieden. Vraag uw tandarts om informatie wat een mondhygieniste voor u kan betekenen. Van goede mondzorg heeft u een leven lang plezier.

Meer informatie over het houden van een gezond gebit? Ga dan naar onze homepage. Ook voor het vinden van een mondhygieniste bij u in de buurt staan we voor u klaar. Neem nu contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Bekijk ook informatie over: