Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Hier vindt u allerlei tips en informatie over ontstoken tandvlees. Mochten uw klachten aanhouden, bezoekt u dan een tandarts.

Gezonde tanden en kiezen dragen bij aan een prettig welzijn. Wanneer u uw mondhygiëne goed op peil houdt, is de kans klein dat u last krijgt van geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Echter, iedereen kan last krijgen van ontstoken tandvlees. Om die reden willen we u graag zo breed mogelijk informeren over de gezondheid van uw gebit. Digitaal informatie inwinnen is altijd snel, gemakkelijk en effectief. Echter, mochten uw klachten verergeren of van blijvende aard zijn en helpen de tips en informatie die u online vindt niet? Dan is een bezoek aan tandarts of mondhygiënist wel noodzakelijk en van belang. U moet uw hele leven met uw gebit doen, dus een goede verzorging kan nooit kwaad!

Ontstoken tandvlees: wat is het en hoe behandel ik het?

Normaal gesproken is het tandvlees roze en ligt het strak om uw gebit. Dit zijn in ieder geval twee kenmerken van gezond tandvlees. Ontstoken tandvlees doet vaak rood aan en is soms gevoelig. Tijdens het poetsen, flossen of eten kan ontstoken tandvlees gaan bloeden. Wanneer dit het geval is, moet u zich bewust zijn van het feit dat u een ontsteking kan hebben aan uw tandvlees. Ontstoken tandvlees is echter niet altijd rood en gezwollen; het kan ook samengaan met klachten zoals een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Wanneer deze klachten wel bij u voorkomen, kunt u de tandarts vragen om advies. Deze kan vaststellen of u eventueel last heeft van ontstoken tandvlees. De voornaamste reden van ontstoken tandvlees is tandplak dat tussen de tanden en kiezen zit of op de overgang van tandvlees naar tand of kies. Aangezien tandplak moeilijk te zien is, is het u aan te raden altijd na het poetsen te flossen, gebruik te maken van tandenstokers of na te spoelen met mondwater. Heeft u alsnog klachten die duiden op ontstoken tandvlees, dan kunt u bij de drogist terecht voor tandplakverklikkers. Deze rode tabletjes geven aan of uw tandplak geheel of gedeeltelijk is verwijderd en dus hoe het met de hygiëne in uw mond gesteld is na het poetsen.

Ontstoken tandvlees: hoe erg is ontstoken tandvlees?

Wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees, maar er niets tegen doet, dan kunnen de klachten verergeren. De mate waarin u last heeft van uw ontstoken tandvlees kan dan ook verergeren. De ontsteking zit normaal gesproken in de tandvleesrand. Na verloop van tijd kan uw ontstoken tandvlees echter uitbreiden, waardoor ook het kaakbot erbij betrokken raakt. Het aanvankelijk onschuldige ontstoken tandvlees zorgt er nu voor dat het tandvlees loslaat, de vezels stuk gaan en het kaakbot wordt afgebroken. Behandel ontstoken tandvlees daarom direct goed, zodat u deze gevolgen niet hoeft te ervaren. Hoewel deze klachten ernstig klinken, kunnen ook deze vaak een lange tijd onopgemerkt bestaan. Op die manier is ontstoken tandvlees een gevaarlijke kwaal, gezien de vaak onopgemerkte klachten. Tandplak kan verkalken tot tandsteen, een teken waar veel mensen vaak last van hebben. De tandarts kan dit gemakkelijk verwijderen bij een controleafspraak. Verwaarloosd ontstoken tandvlees kan uiteindelijk ook leiden tot losser staande kiezen of tanden: dit komt doordat het ontstoken tandvlees zich terugtrekt en wortels bloot komen te liggen. Om dit te voorkomen dient u dus regelmatig een controleafspraak te maken bij uw tandarts of mondhygiënist.

Ontstoken tandvlees: voorkom ontstoken tandvlees!

Ontstoken tandvlees blijft uit of geneest wanneer u uw gebit ontziet van alle tandplak. De beste optie om ontstoken tandvlees te voorkomen is daarom een veelzijdige mondhygiëne. Wanneer u manueel borstelt, kunt u overwegen om elektrisch te gaan poetsen. Daarnaast is het verstandig om dagelijks te flossen of met mondwater te spoelen om ontstoken tandvlees in z’n geheel te voorkomen. Ook de soort tandpasta is van belang: hierover kan uw tandarts goed advies geven.

Wilt u meer relevant informatie over het houden van een gezonde mond? Bekijk dan tandarts informatie of neem contact op met een tandarts of mondhygienist. Wij kunnen u helpen met het lokaliseren van de juiste specialist. Neem contact met ons op en we kijken direct wat we voor u kunnen betekenen.

Bekijk ook informatie over: