Orthodontie

Orthodontie, wat betekent het voor u of uw kind? Orthodontie kan een grote invloed hebben op het gebit. Lees meer over orthodontie.

Wat is orthodontie?

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde, dat zich bezighoudt met de optimalisatie van de stand van tanden in de boven- en onderkaak. De term orthodontie stamt af van de Griekse woorden ‘orthos’, dat recht betekent, en ‘odontos’, dat tand betekent. Orthodonthie behandelt meer dan alleen tanden rechtzetten. Door middel van orthodontie kan de groei van de kaken gestuurd worden, waarmee zelfs een mooier en meer symmetrisch gezicht kan ontstaan. Binnen orthodontie worden dan ook grofweg twee verschillende categorieën benoemd. Ten eerste, afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Ten tweede, afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken.

Waarom orthodontie?

Er kunnen verschillende redenen zijn om naar de orthodontist te gaan. Vaak constateert de tandarts tijdens een reguliere controle van het gebit dat uw tanden te ver naar voren of scheef staan. Ook kan het zijn dat tanden of kiezen te veel of juist te weinig ruimte hebben, of de tanden en kiezen niet op een goede manier op elkaar passen. Door middel van orthodontie kunnen deze afwijkingen gecorrigeerd worden. Vaak wordt dit al op jonge leeftijd geconstateerd en behandeld. Een gebit met rechte tanden heeft ook veel meer kans om gezond te blijven. Dit zorgt er immers voor dat er goed gekauwd, gebeten, gepraat en gelachen kan worden. Niet alleen de esthetische aspecten spelen een rol, maar sommige tandposities kunnen ernstige schade berokkenen aan het tandvlees. Orthodontie is daarom erg belangrijk. Ook kunnen vooruitstekende tanden bij een ongeluk of valpartij makkelijker beschadigd raken. Orthodontie biedt op zo’n moment een goede mogelijkheid om volledig te kunnen herstellen.

Orthodontie bij aangeboren afwijkingen en invloeden van buitenaf

De vorm van het gebit en de boven- en onderkaak is voor een groot deel erfelijk bepaald. Aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip of een groeiafwijking van de onderkaak, kunnen de juiste ontwikkeling van tanden, kiezen en de kaken beïnvloeden en verstoren. Ook invloeden van buitenaf, zoals bepaalde gewoonten, kunnen echter een grote rol spelen. Denk hierbij aan duimzuigen en tongpersen. Ook tandheelkundige en medische ingrepen kunnen de ontwikkeling van een gebit en de groei van de boven- en onderkaak belemmeren. Een ongeval kan eveneens een reden zijn tot de behoefte aan orthodontie. Tijdige bijsturing door middel van een behandeling in de orthodontie kan hierbij zeer belangrijk zijn.

Vroeg in aanraking met orthodontie

De meest effectieve behandelperiode en toepassing van orthodontie ligt tussen de leeftijd van tien en vijftien jaar. De tandarts houdt hier rekening mee wanneer hij een patiënt doorverwijst naar een specialist in orthodontie. Op jonge leeftijd kan door middel van orthodontie de kaakgroei nog goed gestuurd worden en kan er gebruik worden gemaakt van de ruimte die tussen de tanden vrijkomt tijdens het wisselen. Desondanks is orthodontie op latere leeftijd en bij volwassenen ook goed mogelijk. Meer dan een kwart van de mensen die gebruikmaken van orthodontie is ouder dan 18 jaar. Overigens wordt ook boven de leeftijd van 60 jaar nog steeds orthodontisch behandeld. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit hoort orthodontie op maat. De orthodontist geeft na een onderzoek informatie over de mogelijkheid van behandeling en de manier waarop deze het beste kan plaatsvinden. Op latere leeftijd kijkt men binnen de orthodontie vooral naar:

  • kwaliteit van de individuele tanden
  • conditie waarin het tandvlees zich bevindt
  • toestand van het bot en weefsel waarin de tanden vastzitten

Denkt u dat orthodontie een oplossing voor u kan zijn? Een tandarts helpt u graag verder. Ook kan hij of zij u doorverwijzen naar een specialist in orthodontie om de staat van uw gebit te beoordelen en indien mogelijk een behandelplan op te stellen.

Neem contact met ons op als u graag hulp wilt bij het vinden van de juiste tandarts die u kan helpen met uw vragen over orthodontie. Ook kunt u alvast een kijkje nemen welke praktijk er bij u in de buurt aanwezig zijn via deze pagina of meer informatie lezen over orthodontie via tandarts informatie.

Bekijk ook informatie over: