Orthodontist

Orthodontist

De orthodontist is een tandarts gespecialiseerd in het zetten van beugels. De orthodontist helpt u aan een recht gebit. Lees over de behandeling en meer!

Een orthodontist is iemand die zich heeft gespecialiseerd in de orthodontie, ook wel ‘gebitsregulatie’ genoemd. De orthodontist is een tandarts met een specialiteit: de orthodontist focust zich op het zetten van beugels, het uitvoeren van de bijbehorende beugelbehandeling en de nazorg hiervan. Een orthodontist werkt alleen met beugels en houdt zich daarom niet bezig met het opspeuren en behandelen van gaatjes en andere gebitsproblemen. Ook maakt de orthodontist geen kunstgebitten, maar slechts vele verschillende soorten beugels. Van buitenboordbeugel tot slotjes: de orthodontist helpt u aan een mooi, recht gebit.

Wanneer ga ik naar een orthodontist?

Het kan zijn dat uw gebit scheef staat of in de toekomst scheef zal komen te staan. Ook kan het zijn dat er specifieke tanden, zoals in vele gevallen de hoektanden, door beginnen te komen, maar niet goed en/of recht zullen groeien. De orthodontist kan een oplossing bieden. Vaak komt dit voor bij een ‘jong’ gebit: veel jongeren worden doorverwezen naar een orthodontist. Deze doorverwijzing wordt bijna altijd gedaan door de tandarts. Hij of zij kijkt naar de stand van het gebit en kan constateren dat bijvoorbeeld de kiezen niet recht (genoeg) staan, of de voortanden niet op elkaar aansluiten. Een recht gebit is voordelig in verschillende opzichten: zo kan het gemakkelijker worden gepoetst, is de kans op klachten aanzienlijk minder en bovendien wordt aan rechte tanden vaak de voorkeur gegeven. Het ziet er mooi uit! Twijfelt u over het brengen van een bezoek aan de tandarts en/of de orthodontist? Er zijn een aantal punten waarop u kunt beslissen of u toe bent aan een bezoek aan de orthodontist en/of een beugel:

  • wanneer uw kiezen en/of tanden scheef staan;
  • wanneer uw gebit niet meer goed functioneert;
  • bij een grote overbeet:
  • bij niet goed of doorgegroeide tanden:
  • wanneer u uw tanden niet meer goed kunt poetsen;
  • bij scheve tanden.

Ik wil, ga of moet naar een orthodontist: wat nu?

Vooraf zal de orthodontist een eerste afspraak maken om te kijken naar de huidige stand van uw gebit. De orthodontist zal kijken in welke mate uw tanden en kiezen scheef staan. In sommige gevallen is de persoon in kwestie te jong voor een beugel. Dan kan het zijn dat de orthodontist ervoor kiest een latere vervolgafspraak te maken. Wanneer u volgens de orthodontist al wel aan een beugel toe bent, zal er worden gehapt in een speciale pasta. Deze pasta is vaak roze gekleurd en heeft veel weg van een grote bal kauwgom. In veel gevallen zit er ook een smaakje aan de pasta. Deze pasta moet even in de mond gehouden worden. Wanneer deze is uitgehard zal de orthodontist van dit ‘sjabloon’ een gipsen mal maken. Daarnaast maakt de orthodontist door middel van röntgen, maar ook gewone foto’s, afbeeldingen van het gebit. Zo kan de orthodontist precies zien wat voor soort beugel past bij uw gebit. Is dit eenmaal gedaan en heeft de orthodontist besloten welke behandeling er zal worden ingezet? Dan kan de beugel worden geplaatst.

Behandeling bij een orthodontist kan lang duren

Tussen het ‘happen’ en plaatsen kan een paar weken of maanden tijd zitten. Een beugel wordt normaal gesproken iedere maand bijgesteld, daarom is het nodig regelmatig – en minstens eenmaal per maand – terug te komen bij de orthodontist. De gehele orthodontische behandeling duurt gemiddeld twee tot drie jaar. Daarna krijgt u vaak nog een beugel mee, welke u zelf in en uit kunt doen.

Wilt u meer weten over de orthodontist en de mogelijke behandelingen? Raadpleeg tandarts informatie, uw tandarts of een orthodontist. Wij helpen u graag in contact te komen met deze specialisten. Vul daarvoor ons contactformulier in of ga naar ‘praktijk zoeken‘. We staan graag tot uw dienst!

Bekijk ook informatie over: