Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis is de officiële benaming voor een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking die hartafwijkingen of een herseninfarct tot gevolg kan hebben.

Iedereen weet dat het slecht onderhouden van het gebit grote gevolgen kan hebben. Wat minder mensen zich realiseren, is dat de effecten van een ondermaatse mondhygiëne niet alleen effect hebben op het tandvlees en de tanden maar ook op andere delen van het lichaam. Wanneer mond- en gebitsverzorging niet optimaal zijn, kan dit leiden tot ontstoken tandvlees of gingivitis. Ontwikkelt deze ontsteking zich verder, dan zal dit uiteindelijk resulteren in parodontitis. Parodontitis is een term die gebruikt wordt voor het aanduiden van tandvleesontstekingen die in een vergevorderd stadium zijn. Een van de gevolgen van parodontitis is de aantasting van het kaakbot. Dit kan tot het uitvallen van tanden en kiezen leiden. Daarnaast hebben mensen met parodontitis een grotere kans op het ontstaan van hartafwijkingen en een herseninfarct. Ook een slechte adem kan veroorzaakt worden door parodontitis.

Van gingivitis naar parodontitis

Parodontitis begint met een tandvleesontsteking, oftewel gingivitis. De oorzaak van deze ontsteking is gelegen in de vorming van overmatig tandplak en tandsteen rond de tanden en kiezen. Een van de symptomen van gingivitis is dat het tandvlees op bepaalde plaatsen rood en gezwollen is, waarbij het snel kan gaan bloeden. Ontoereikend gebitsonderhoud ligt doorgaans ten grondslag aan het ontstaan van gingivitis en zal uiteindelijk parodontitis tot gevolg hebben. Eenmaal in deze fase aangekomen, heeft de ontsteking zich uitgebreid van de tandvleesrand tot in het kaakbot en wordt gesproken van parodontitis. Na verloop van tijd zal het tandvlees losraken van de tanden en kiezen, waardoor ruimtes of pockets tussen de tandbases en het tandvlees ontstaan. In deze pockets kan zich opnieuw tandplak vormen, zodat de beginnende parodontitis zich over een groter gebied uitbreidt. Als de afbraak van het kaakbot een feit is, is het ontwikkelingsstadium van gingivitis naar parodontitis compleet.

Parodontitis – symptomen en kenmerken

Het ontstaan van parodontitis is over het algemeen een langzaam proces en het kan daarom lange tijd duren voordat de patiënt erachter komt. Echte verschijnselen treden vaak pas laat op en kunnen bestaan uit teruggetrokken en rood, slap, gezwollen en/of bloedend tandvlees. Door parodontitis veroorzaakte bloedingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan tijdens het tandenpoetsen of eten. Echte pijnklachten worden door mensen die aan beginnende parodontitis lijden echter nauwelijks gemeld. Ondanks het optreden van bloedingen, kan het uitblijven van pijn voor patiënten dan ook een reden zijn om geen verdere actie te ondernemen. Wat bij parodontitis voor de patiënt en zijn of haar omgeving vaak wel goed merkbaar is, zijn een doorlopende vieze smaak in de mond die gepaard gaat met een slechte adem. Grotere klachten rond parodontitis ontstaan als het kaakbot verder is aangetast en de wortels van het gebit komen bloot te liggen. Hierdoor kan pijn optreden bij het eten, drinken en tandenpoetsen.

Op tijd ingrijpen bij parodontitis

Parodontitis is een dentale focale infectie, wat betekent dat andere delen van het lichaam kunnen worden besmet. Dit gebeurt als de bacteriën zich via de bloedbaan verplaatsen. Onderzoek in de Verenigde Staten en Scandinavië heeft bijvoorbeeld aangetoond dat er een verband bestaat tussen parodontitis en het ontstaan van hartaandoeningen en herseninfarcten. Door op tijd in te grijpen bij parodontitis kunnen dergelijke problemen worden voorkomen en vermijd men tevens het verlies van tanden. Een betere mondverzorging is het begin van het terugdraaien van een vergevorderde ontsteking, maar om de parodontitis definitief een halt toe te roepen zal de tandarts of mondhygiënist ook tandplaque en tandsteen in de pockets moeten verwijderen. Door na deze professionele gebitsreiniging consequent een verbeterde mondhygiëne toe te passen, zal het gebit zich herstellen van parodontitis. Uw tandarts kan u verder helpen als u vermoed dat u parodontitis heeft.

Meer informatie over het onderhouden van uw gebit vindt u op tandarts informatie. Voor het zoeken van een tandartspraktijk in uw buurt kunt u onze handige pagina ‘praktijk zoeken’ raadplegen of ons contacteren. Graag zorgen wij voor een geschikte specialist.

Bekijk ook informatie over: