Slechte adem

Slechte-adem

Een slechte adem kan u een onzeker gevoel geven. Gelukkig kan de tandarts u hiervan af helpen door eenvoudige reinigingstips.

De oorzaken van slechte adem

Wanneer u knoflook heeft gegeten of andere sterk ruikende kruiden en voedingsmiddelen, dan kan uw adem ruiken, maar dit is niet wat er in de tandartspraktijk wordt verstaan onder slechte adem. Slechte adem (de medische benaming is halitose) ontstaat door heel andere oorzaken. Medicijngebruik bijvoorbeeld, maar ook een slechte mondhygiëne of bacteriën op de tong kunnen een slechte adem veroorzaken. Ook een gaatje (cariës) of een ontsteking kan een slechte adem geven, maar deze vorm van slechte adem verdwijnt vaak direct wanneer het gaatje door de tandarts is hersteld. Een slechte adem heeft vaak te maken met het hebben van een (te) droge mond. Een droge mond kan worden veroorzaakt door medicijngebruik, het drinken van te veel koffie, nervositeit, verkoudheid en slapen met de mond open. Een droge mond kan leiden tot een slechte adem, omdat juist in dit droge milieu bacteriën goed gedijen.

Slechte adem door tongaanslag

De hoofdoorzaak voor slechte adem zijn geur veroorzakende bacteriën, waarvan de stofwisselingsproducten voor de typische slechte adem verantwoordelijk zijn. Deze blijven namelijk plakken op de tong en geeft een wittige tot gele aanslag op de tong. Om de tong van deze aanslag te ontdoen kunt u met uw tandenborstel over de tong poetsen, maar een tongschraper geeft een veel beter – en minder kietelend – effect. Toch is het gebruik van een tongschraper bij slechte adem even wennen, omdat het vaak een kokhalseffect geeft. Blijf tijdens het gebruik goed door de neus ademen, hou de tong ontspannen en open de mond niet te ver. Laat de schraper langzaam over de tong glijden, om zo de geur veroorzakende bacteriën te verwijderen. De tandarts kan u in de praktijk leren hoe u deze techniek het beste toepast. Door iedere dag de tong te schrapen, verdwijnt de slechte adem vanzelf. Of u last heeft van deze bacteriën die een slechte adem veroorzaken kan worden vastgesteld door uw tandarts.

Water drinken tegen slechte adem

Wanneer u bedenkt dat een slechte adem vaak wordt veroorzaakt door een te droge mond, dan kan het zijn dat u een vochttekort heeft in uw mond – en misschien wel in uw lichaam. Soms kan dat worden veroorzaakt doordat uw speekselklieren minder speeksel aanmaken. Dit kan de tandarts door middel van een simpel onderzoek vaststellen. Mocht het zo zijn dat u te weinig speeksel aanmaakt, dan zijn er middelen die het tekort aan speeksel kunnen aanvullen. Meestal ontstaat een droge mond en dus een slechte adem door medicijngebruik, het drinken van koffie en alcoholische dranken en het ademen door de mond. Het is daarom belangrijk om meer water en minder koffie of alcohol te drinken en te leren door de neus te ademen.

Verbeter uw mondhygiëne bij een slechte adem

Wist u dat een te droge mond naast het veroorzaken van slechte adem ook kan bijdragen aan de vorming van cariës en andere mondproblemen? Bovendien kan een slechte adem een waarschuwing zijn om uw mondhygiëne te verbeteren om dergelijke problemen te voorkomen. Vraag uw tandarts eens naar de beste manier om uw gebit te reinigen. Vooral interdentaal (tussen de tanden en kiezen) is het namelijk belangrijk om uw gebit schoon te houden om slechte adem en andere problemen te voorkomen. Flosdraad, ragers of tandenstokers kunnen dan uitkomst bieden, maar ook een mondspoeling kan helpen uw slechte adem tegen te gaan. En natuurlijk het gebruik van een goede tandenborstel en tandpasta is onmisbaar in de strijd tegen een slechte adem. Uw tandarts zal u graag van een persoonlijk advies voorzien, zodat u uw gebit optimaal kunt reinigen en een slechte adem kan bestrijden en voorkomen.

Meer handige informatie over uw mond en gebit vindt u op tandarts informatie. Bent u op zoek naar een tandartspraktijk? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen of naar onze handige pagina ‘praktijk zoeken’. We helpen u graag.

Bekijk ook informatie over: