Tandartsassistente

Tandartsassistente

Wat doet de tandartsassistente en welke opleiding is noodzakelijk om als tandartsassistente aan de slag te gaan?

Werkzaamheden van de tandartsassistente

De tandartsassistente ondersteunt de tandarts bij taken die worden uitgevoerd wanneer een patiënt in de stoel ligt. Veel handelingen voert de assistente echter ook zelfstandig uit, zoals het geven van advies en voorlichting over het gebit en andere tandgerelateerde zaken. Ook worden taken op het gebied van administratieve afhandeling door de tandartsassistente gedaan. Denk hierbij aan het opnemen van binnenkomende telefoongesprekken en het inplannen van afspraken met patiënten. Het maken van röntgenfoto’s hoort vaak ook tot de werkzaamheden van de tandartsassistente. De assistente zorgt ervoor dat alle instrumenten die de tandarts nodig heeft steriel zijn. Boren, tangen, injectienaalden en spiegeltjes om goed tussen de tanden te kijken zijn daar een voorbeeld van. Tijdens de behandeling van een patiënt reikt de assistente deze instrumenten aan en wordt overtollig speeksel afgezogen. Hierdoor kan de tandarts zich volledig richten op het helpen van mensen in de stoel.

Tandartsassistente: opleiding en salaris

De opleiding tot tandartsassistente is een mbo-4-opleiding. Er wordt onderwezen hoe de tandarts praktisch ondersteund kan worden tijdens zijn werkzaamheden. De assistente in opleiding leert over tandheelkunde en krijgt vakken als anatomie, gezondheidskunde en scheikunde. Ook leert de tandartsassistente hier meer over de administratie die binnen een tandartspraktijk gebruikelijk is. De opleiding tot tandartsassistente is aan verschillende ROC’s te volgen, maar kan ook bij andere erkende onderwijsinstellingen gevolgd worden. De duur van de opleiding verschilt, maar ligt gemiddeld tussen de twee en drie jaar. Het baanperspectief is zeer goed. In Nederland is er een tekort aan tandartsassistenten, waarmee er een grote baanzekerheid is. Een beginnend tandartsassistente ontvangt een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.585. Dit bedrag kan oplopen tot € 2.280 (prijspeil 2014), indien de assistente ervoor kiest om ‘tandartsassistente plus’ te worden. De functie wordt dan uitgebreid naar preventieassistente. De tandartsassistente zal dan meer zelfstandig kunnen werken en is in staat om patiënten een goed advies en voorlichting te kunnen geven over het gebit en het onderhoud daarvan. Ook het geven van fluorbehandelingen, het polijsten en verwijderen van tandsteen kan de tandartsassistente dan zelfstandig uitvoeren.

Profiel van de tandartsassistente

De functie tandartsassistente is niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk dat een tandartsassistente erg sociaal is en zich in kan leven in de situatie van patiënten. Indien nodig stelt de tandartsassistente mensen gerust. Er komen immers mensen met angst voor een bepaalde behandeling binnen. De patiënten zijn van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen. Het is belangrijk dat een behandeling voor een patiënt met zo min mogelijk stress verloopt. De tandartsassistente kan goed samenwerken en schat situaties goed in. De tandartsassistente ziet welk instrument de tandarts nodig zal hebben en speelt in op de situatie. Slechts een paar woorden zijn voor de tandartsassistente genoeg om te weten wat ze moet doen. Dit gebeurt vervolgens nauwkeurig en hygiënisch. Ook het beschikbaar zijn op verschillende dagen en tijden is vaak noodzakelijk. Soms moet een patiënt in het weekend of in de avonduren acuut behandeld worden. Een tandarts kan zijn werkzaamheden niet zonder hulp van een tandartsassistente uitvoeren.

Waar werkt een tandartsassistente?

Een tandartsassistente kan aan de slag bij een tandartspraktijk, orthodontie praktijk, maar ook bij een tandheelkundig centrum of op de afdeling mond- en kaakchirurgie bij een ziekenhuis. Er zijn goede carrièreperspectieven en eventueel sluit de hbo-opleiding Mondzorgkunde goed aan wanneer de opleiding tot tandartsassistente is afgerond. In het vervolgtraject zult u nog meer zelfstandig gaan werken en als mondhygiëniste aan de slag kunnen.

Wilt u graag meer informatie over de werkzaamheden van een tandartsassistente of heeft u interesse om zelf tandartsassistente te worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u meer vertellen over dit onderwerp en in contact brengen met een tandartspraktijk in de buurt. We zullen u graag te woord staan. Meer relevante informatie vindt u op tandarts informatie.