Tandartsen

Tandartsen

Regelmatig een bezoek brengen aan tandartsen voorkomt grotere problemen aan het gebit. Benieuwd naar wat tandartsen doen? Lees het hier!

Heeft u problemen met uw tanden of gebit? Dan gaat u waarschijnlijk naar één van de tandartsen uit uw buurt. In Nederland hebben tandartsen een academische achtergrond. Iemand die het vak uitoefent, moet geregistreerd zijn. Hoe anders was dat een paar honderd jaar geleden toen men met pijn in de mond in de stoel van de barbier plaatsnam en zonder verdoving een kies liet trekken. In de 17e eeuw werd de studie tandheelkunde geïntroduceerd en sindsdien kan men naar een universiteit om tandarts te worden. Na de basisopleiding kunnen tandartsen doorstuderen voor kaakchirurg of orthodontist. Net als huisartsen hebben tandartsen een eigen praktijk waar patiënten zich kunnen melden. Tandartsen kunnen onafhankelijk werken of gezamenlijk in een groepspraktijk. Het voordeel van een groepspraktijk is dat de kosten voor locatie, inventaris, assistenten en backoffice kunnen worden gedeeld onder alle tandartsen. Vaak vindt men in een groepspraktijk ook een of meerdere tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in specialistische behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen of het plaatsen van bruggen.

Wat doen tandartsen?

In de afgelopen decennia is gebleken dat preventieve controle van het gebit door tandartsen veel tandheelkundige problemen voorkomt. Veel mensen gaan dan ook elk half jaar naar de tandarts om hun tanden, kiezen en tandvlees te laten controleren op gaatjes en tanderosie. Als er een gaatje wordt gevonden, dan kan deze tijdens de controle worden behandeld en worden gevuld. Het vullen van beginnende gaatjes voorkomt dat tanden en kiezen gaan bederven. Voor een goede mondhygiëne is een schoon gebit belangrijk. Tandartsen controleren op de vorming van tandsteen en, indien nodig, de patiënt doorverwijzen naar een mondhygiënist. Ondanks preventieve controles kunnen er toch grotere gebitsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen bij de wortel, scheefgroei van tanden, tandvleesproblemen, het rotten van tanden en andere serieuze problemen. Behandelingen die tandartsen over het algemeen zelf uitvoeren zijn:

  • periodieke controles
  • het vullen van gaatjes en kleine beschadigingen aan tanden en kiezen
  • sealen van tanden en kiezen bij jonge kinderen
  • plaatsen van een kroon op afgebroken of slecht gevormde of verkleurde tanden of kiezen. Een kroon kan ook op een implantaat worden bevestigd
  • wortelkanaalbehandelingen om ontstekingen aan de wortels van de tanden te verlichten of weg te nemen
  • trekken van tanden en kiezen
  • plaatsen van implantaten voor het bevestigen van kronen en bruggen

Bij verschillende tandartsen kan uiteraard ook het aanbod van behandelingen verschillen. Voor specialistische behandelingen zullen tandartsen u doorverwijzen naar andere tandartsen, specialisten of de afdeling kaakchirurgie in het ziekenhuis.

Angst voor tandartsen

Veel mensen vinden het niet fijn om naar de tandarts te gaan. Het is daarom van groot belang dat kinderen al vanaf een jonge leeftijd het gebit preventief laten controleren door tandartsen. Hiermee worden niet alleen problemen op latere leeftijd voorkomen, het laat jonge kinderen ook wennen aan tandartsen. Slimme ouders kiezen voor een tandarts waarbij ze zichzelf comfortabel voelen. Immers, als ouders klagen over hun tandartsen, dan is het voor kinderen nog enger om naar tandartsen te gaan. Ouders spelen een grote rol in de ontwikkeling van angst voor tandartsen. Zowel voor volwassen als voor kinderen bestaan er speciale tandartsen die zich hebben toegelegd op het behandelen van mensen met angst. Deze tandartsen nemen over het algemeen meer tijd voor een patiënt en probeert tijdens de behandeling veel angst weg te nemen door met de patiënt te overleggen wat een behandeling inhoudt.

Zoekt u goede tandartsen bij u in de buurt? Laat ons u daar dan bij helpen! Neem contact met ons op of ga naar de pagina ‘praktijk zoeken’ voor meer informatie. Raadpleeg ook eens de homepage van tandarts informatie voor meer relevante informatie over tandartsen en uw gebit.

Bekijk ook informatie over: