Tanden bleken

Tanden bleken

Tanden bleken, hoe werkt het? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van tanden bleken en hoe lang blijven de tanden wit? Tandarts informatie vertelt u graag meer.

Hoe werkt tanden bleken?

Bij tanden bleken wordt er gepolijst, in overleg de gewenste kleur bepaald en worden slechte vullingen vervangen. De tandarts gebruikt bij tanden bleken een rubberen lapje om het tandvlees tijdens de behandeling te beschermen. Hierna wordt waterstofperoxide op de tanden aangebracht. Iedere vijf tot tien minuten wordt dit vervolgens ververst.

In totaal duurt de behandeling tanden bleken ongeveer een half uur tot drie kwartier, afhankelijk van de gewenste witheid van de tanden. Tijdens de bleekbehandeling zullen eventuele vullingen en facings, kronen en bruggen niet lichter worden. Een bleekbehandeling voor die specifieke tanden of kiezen is in die gevallen zinloos. Wel kunt u uw wensen met uw tandarts bespreken en vragen of het gewenste resultaat op een andere manier mogelijk is. Vaak kunnen vullingen en dergelijke namelijk vervangen worden door varianten met een lichtere kleur. Bij het van buitenaf bleken bij de tandarts wordt gebruik gemaakt van waterstofperoxide in de vorm van een vloeistof of een gel. De blekingsreactie kan daarbij worden versneld door gebruik te maken van warmte of licht.

Tanden bleken en de wet

Sinds 2012 zijn voor tanden bleken strenge regels in het leven geroepen. Alleen tandartsen mogen tegenwoordig de behandeling uitvoeren en de bleekproducten mogen daarbij niet meer dan zes procent waterstofperoxide bevatten. Voorheen was dertig procent bij tanden bleken geen uitzondering, maar hiermee namen de risico’s op bijwerkingen bij het tanden bleken behoorlijk toe. Wanneer u graag uw tanden bleken wilt, dient u dan ook contact op te nemen met een tandarts, of hem aan te spreken tijdens uw eerstvolgende reguliere afspraak.

Bijwerkingen tanden bleken

Het tanden bleken is niet altijd geheel zonder bijwerkingen. Het is mogelijk dat er tijdens het bleekproces tandpijn of pijnlijk tandvlees ontstaat. Eventueel kan de bleekbehandeling onderbroken worden, wanneer de pijn vervolgens verdwenen is kan het bleken hervat worden. Houdt de pijn na het tanden bleken langer aan, dan is deze te verzachten door pijnstillers te gebruiken.

U loopt ook het risico op chemische brandwonden door het gebruikte waterstofperoxide. Met name de zachte weefsels rond de tanden zijn hier gevoelig voor. Na de behandeling van tanden bleken, is het mogelijk dat er verhoogde tandgevoeligheid optreedt. Dit effect is gelukkig tijdelijk. De tanden worden door het poreuzer worden van het glazuur na het tanden bleken gevoeliger en sneller geïrriteerd.

Met het verstrijken van de tijd na het tanden bleken, kunnen de tanden opnieuw verkleuren. De effecten van het tanden bleken zullen bijna altijd weer langzamerhand verdwijnen. Veelal zijn er daarom meerdere behandelingen nodig voordat het uiteindelijk gewenste resultaat bereikt wordt. Over het algemeen kan gesteld worden dat het gebit na ongeveer drie tot vier jaar weer de oorspronkelijke kleur terugkrijgt en er een nieuwe behandeling nodig zal zijn.

Tips na het tanden bleken

Het is aan te raden om tot een aantal dagen na de behandeling van tanden bleken geen voedsel of dranken te consumeren die verkleurend kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wijn en rijst. Deze producten bevatten tannine en silicium, dat de tanden opnieuw kan verkleuren. Ook regelmatig koffie of thee drinken versnelt dit verkleuringsproces. Roken is ten zeerste af te randen na het tanden bleken. Probeer voor uzelf na te gaan wat uw verkleuring veroorzaakt kan hebben. U voorkomt hiermee dat u na een relatief korte periode weer een nieuwe behandeling tot tanden bleken nodig heeft. Een mondhygiëniste kan adviseren bij tanden bleken.

Wilt u ook uw tanden bleken? Neem dan vrijblijvend contact op met een tandarts. Deze zal u graag verder adviseren en eventueel uitnodigen voor een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. U krijgt daarbij advies op maat.

Bekijk ook informatie over: