Tanderosie

Tanderosie

Tanderosie is een steeds groter wordend probleem. Gelukkig zijn er behandelingen en preventiemogelijkheden om tanderosie tegen te gaan.

De tanden zijn erg belangrijk en dienen daarom goed onderhouden te worden. Helaas heeft een groeiend aantal mensen last van problemen met de tanden of het tandvlees. Een van de meestvoorkomende problemen op het gebied van het gebit is tanderosie. Tanderosie is een soms pijnlijk probleem waarbij het glazuur op de tanden afbrokkelt met gaatjes en andere problemen tot gevolg. In dit artikel gaan we verder in op de oorzaken en de behandelingen van tanderosie. Maar ook het voorkomen van tanderosie komt aan bod, voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Tanderosie: wat is het precies en hoe ontstaat het?

Tanderosie is een probleem aan het gebit waarbij het glazuur op de tanden en kiezen langzaam oplost. Dit is een langzaam proces wat niet bij iedereen even snel ontdekt kan worden. Tanderosie kan verregaande gevolgen hebben, van het afbrokkelen en dunner worden van tanden en kiezen tot het compleet verrotten en oplossen van tandbeen. Hierdoor is tanderosie vaak ook pijnlijk, zeker tijdens het kauwen op voedsel.

Tanderosie komt op verschillende plaatsen in de mond voor, maar meestal wordt tanderosie op de volgende plaatsen gevonden:

 • De gladde vlakken van tanden en kiezen.
 • De kauwvlakken van de kiezen.
 • Snijvlakken van de tanden.
 • Achterzijde van de voortanden.

Tanderosie is door het veranderen van eetpatronen, we eten steeds vetter en drinken meer suikers, een steeds groter wordend probleem. Tanderosie ontstaat voornamelijk door zuren in eten en drinken, maar ook door lichaamseigen zuren zoals maagzuur. Eetpatronen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van tanderosie. Hoe vaak er frisdrank gedronken wordt bijvoorbeeld, maar ook maagzuurproblemen en hoe lang er gekauwd wordt op voedsel spelen mee in het ontstaan van tanderosie. Want hoe langer de zuren in de mond aanwezig zijn, hoe meer tijd deze hebben om het glazuur aan te tasten.

Welke voedingstoffen veroorzaken tanderosie?

 • Frisdranken zoals Cola.
 • Vruchtensappen.
 • Sport- of energiedrank.
 • Vet voedsel zoals hamburgers en frituurvoedsel.
 • Fruit zoals appels.

Is tanderosie te behandelen?

Tanderosie is gelukkig wel te behandelen door de tandarts in een tandartspraktijk, maar behandelingen zijn vaak langdurig en soms ook pijnlijk. Tanderosie kan bijvoorbeeld worden behandeld met een composiet. Hiermee worden de tanden weer opgebouwd tot ongeveer de oude vorm en het nieuwe jasje zorgt tegelijkertijd voor het opnieuw ontstaan van tanderosie. In ernstige gevallen van rotten moet er soms gekozen worden om kiezen en tanden te trekken en te vervangen voor kunstexemplaren of kronen.

Is tanderosie te voorkomen?

Tanderosie is lastig voorkomen zonder het eetpatroon drastisch om te gooien, gelukkig kan het risico op tanderosie wel verkleint woorden door op de volgende punten te letten.

 • Beperk het nuttigen van zure etenswaren.
  Drink als alternatief voor frisdrank bijvoorbeeld water, thee of melk. Vermijd pure suikers, dus geen suiker in de thee of koffie.
 • Slik zure producten zo snel mogelijk door.
  Spoel frisdrank niet door de mond en zuig niet te lang op zure snoepjes. Hoe langer de zuren in de mond blijven, hoe groter de kans op tanderosie.
 • Eet minder vaak.
  Eet minder tussendoortjes. Drie maaltijden en vier tussendoortjes is meer dan voldoende.
 • Tandenpoetsen.
  Minimaal twee keer per dag tandenpoetsen met een zachte borstel en flos minimaal een maal per dag tussen de tanden.
 • Eet of drink niet vlak voor het tandenpoetsen.
  Eten en drinken maakt het glazuur zacht, door daarna direct te poetsen kan het glazuur van de tanden gepoetst worden. Wacht minimaal een half uur, maar na het drinken van zuren dranken zeker een uur.

Wilt u meer weten over dit onderwerp en de tandarts? Bezoek dan eens tandarts informatie of neem vrijblijvend contact met ons op. We kunnen u dan ook helpen met het vinden van een goede praktijk bij u in de buurt.