Tandheelkunde

Tandheelkunde

Tandheelkunde: wat is tandheelkunde en wat kan het voor u betekenen? Hier leest u alles over tandheelkunde.

Onmisbare tandheelkunde

Het woord ‘tandheelkunde’ valt bij veel mensen niet in goede aarde. Ze stellen het werk van de tandarts en de kunst van tandheelkunde gelijk aan pijn, ongemak en veel leed. Dat is zonde, want de tandheelkunde is een prachtig werkveld waarin wonderen worden verricht. Patiënten wier pijn ze bij tijd en wijle lijkt te verscheuren, zijn gebaat bij een eenvoudige ingreep die zonder de tandheelkunde sciencefiction zou zijn. Stelt u zich maar eens voor wat er met uw gebit zou gebeuren wanneer u niet zo nu en dan een deskundige ernaar laat kijken. U kent ongetwijfeld wel foto’s van vroeger, toen tandartsen nog een zeldzaamheid waren. Die foto’s liegen er niet om: zonder deskundige hulp is ons gebit niets waard. Wat kan tandheelkunde voor u betekenen en welke beroepen vindt u zoal in de tandheelkunde?

Tandartsen en tandheelkunde

Wie van tandheelkunde zijn beroep wil maken of wie tandheelkunde als zijn roeping beschouwt, doet er goed aan tandarts te worden. Tandartsen zijn namelijk de hele dag in de weer met tanden, tanden en nog eens tanden: het is tandheelkunde dat de klok slaat. Daarbij buigen tandartsen zich over allerlei tandvraagstukken: van poetsen tot wortelkanaalbehandeling, niets is de tandheelkunde te gek. Het woord ‘tandheelkunde’ geeft het eigenlijk al heel goed aan wat de dit specialisme inhoudt: het kunnen helen – of genezen – van tanden. Hier komt echter ook het onderhoud van tanden bij kijken. Dankzij de tandheelkunde kunt u zorgeloos genieten van eten en drinken.

Zieke tanden en tandheelkunde

Genezing biedt enkel soelaas aan mensen met een ziekte of aandoening. Zijn alle mensen die de tandarts halfjaarlijks frequenteren dan ziek? Nee, zo zit het niet. Een tandarts houdt zich veelal met zieke tanden bezig, maar gelukkig mag hij in de regel meestal een blik werpen op een gaaf gebit. Een tandarts is als de bewaker van uw mond: hij voorkomt problemen op de lange termijn door opdoemende ziektes in een vroeg stadium in de kiem te smoren. De tandheelkunde richt zich dus niet enkel op genezing, maar ook op preventie. Zo is de tandheelkunde maximaal efficiënt.

Beugels, kaken en tandheelkunde

Hoewel een tandarts alles van monden en tanden weet, is hij niet zonder meer een alleskunner. Hij is weliswaar kies op de gezondheid en het onderhoud van uw tanden, maar sommige problemen vallen niet onder de standaarddiensten van de tandheelkunde. Daarom lopen er in veel klinieken waarin tandheelkunde wordt bedreven, ook mondhygiënisten en orthodontisten rond. De mondhygiënist houdt zich bezig met de bacteriële gezondheid van uw tanden. Die kunnen namelijk wel blinken als witgoud op het strand van de Ivoorkust, maar als op microniveau bacteriën flink huishouden, hebt u de poppen aan het dansen. De mondhygiënist probeert veelal ontstekingen te voorkomen.

De orthodontist is een bekende in ons land. Hij heeft honderden fietsenrekken met een beugel omgetoverd tot symmetrische kunstwerken der tandheelkunde. Dat doet hij niet alleen omdat rechte tanden er verzorgder uitzien dan scheve tanden. Rechte tanden zijn ook makkelijker te poetsen en bevatten minder hoekjes en nisjes die zich tot een broedplaats voor tegendraadse bacteriën kunnen ontpoppen.

In het ziekenhuis werken geen van de hierboven omschrijven deskundigen van de tandheelkunde. Kaakchirurgen lopen er echter wel rond. Wanneer u die een bezoekje moet afleggen, hebt u meestal een groot probleem. Kaakchirurgen houden zich met de ernstigste aandoeningen in en rond de mond bezig. Hebt u al jaren uw tanden niet gepoetst en is een groot deel van uw kaakbot aan het rotten geslagen? Dan helpt de kaakchirurg de schade te herstellen.

Meer informatie over tandheelkunde leest u terug op tandarts informatie. Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord.

Bekijk ook informatie over: