Tandtechniek

Tandtechniek

Wat gebeurt er allemaal in een tandtechnisch laboratorium en hoe kunt u zelf tandtechnicus worden? Lees alles over werkzaamheden binnen tandtechniek.

Tandtechniek: een breed vakgebied

Tandtechniek omvat het geheel van op maat gemaakte medische hulpmiddelen die het gebit ondersteunen, corrigeren of zelfs compleet vervangen. Voorbeelden hiervan zijn kronen en bruggen, maar ook beugels, implantaten en volledige gebitsprothesen. Ieder gebit is uniek en vereist daarom ook een individuele aanpak. De tandarts werkt nauw samen met een specialist in de tandtechniek. Tegenwoordig stuurt een tandarts een patiënt steeds vaker door naar een tandtechnicus, zodat deze een goed beeld van de situatie in de mond kan krijgen, de juiste kleur van een tand te bepalen, of om persoonlijke wensen te bespreken. Bijkomend voordeel hiervan is dat de tandarts kostbare stoeltijd kan vrijmaken ten behoeve van tandheelkundige zorg voor andere patiënten en de betrokken patiënt zelf ervaart een gevoel van inspraak en keuzemogelijkheden. In de tandtechniek maakt men steeds meer gebruik van digitale fotografie, high-tech 3D-technieken en worden andere moderne ontwikkelingen toegepast.

Werkwijze tandtechniek

We geven een voorbeeld van de werkwijze zoals deze vaak in de tandtechniek terug te vinden is. Stel, u gaat naar de tandarts om bijvoorbeeld een afgebroken kies of tand te laten herstellen en restaureren. De tandarts zal onderzoek verrichten en besluit daarbij dat er een kroon op de kies geplaatst moet worden. De tandarts behandelt vervolgens deze kies en maakt er een afdruk van. Deze afdruk wordt naar een tandtechnisch laboratorium verstuurd, waar de kroon voor u gemaakt zal worden. Zodra de kroon bij de tandarts bezorgd is, kunt u langskomen voor een tweede zitting en kan de kroon definitief geplaatst worden. Eventueel behoort het tot de mogelijkheden dat de tandarts u doorverwijst naar een specialist in de tandtechniek om zelf bij het proces betrokken te worden. U hebt zo inspraak in de kleur en materiaalkeuze van de benodigde kroon. Een kroon is overigens slechts een voorbeeld van werkzaamheden binnen de tandtechniek, aangezien er vele verschillende disciplines binnen de tandtechniek zijn. Ook protheses, beugels, implantaten en apparatuur die helpen tegen het snurken, kunnen door de tandtechniek worden gemaakt.

Specialisten in tandtechniek

Binnen de tandtechniek zijn vakmensen en specialisten in diverse deelgebieden werkzaam. Enkele van de bekende deelgebieden zijn prothesetechniek, het bakken en modelleren van porseleinen implantaten en facings. Ook het maken van combinatiewerkstukken behoort tot de tandtechniek. De tandtechniek levert in vrijwel alle gevallen niet rechtstreeks aan de consument, maar uitsluitend aan tandartsen. Wel is het mogelijk dat tandartsen patiënten doorverwijzen naar een specialist in de tandtechniek, maar de tandarts zelf zal het afgeleverde werk meestal zelf plaatsen.

Tandtechniek opleiding

Wanneer u interesse heeft om werkzaam te worden binnen de tandtechniek als professioneel tandtechnicus, moet de opleiding tandtechniek aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek (IVT) in Utrecht gevolgd worden. Deze opleiding tandtechniek is een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) en betekent een combinatie van werken en leren in de praktijk. Meestal worden dan vier dagen per week gewerkt in het tandtechnisch laboratorium om ervaring op te doen, terwijl er een dag per week gebruikt wordt om naar school te gaan. Hier wordt de nodige theoretische kennis geleerd. De opleiding tandtechniek is een mbo-niveau 4 opleiding met de duur van vier jaar. De opleiding kent wel toelatingseisen: een vmbo-opleiding en u moet werkzaam zijn bij een erkend leerbedrijf in de tandtechniek. Eventueel kan een intakegesprek nodig zijn om uw niveau nader vast te stellen. Tijdens de studie wordt de student door een ervaren collega begeleid. Na het behalen van het diploma, is het afhankelijk van de gekozen specialisatie, mogelijk om nog verder opgeleid te worden. Voorbeelden van veel gekozen specialisaties op het gebied van tandtechniek zijn volledige prothese of kroon- en brugwerk.

Wilt u meer informatie over tandtechniek? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of neem een kijkje op onze homepage. Ook kunnen wij u helpen met het vinden van een goede tandartspraktijk bij u de buurt. Zo helpen we u aan  de beste tandzorg!

Bekijk ook informatie over: