Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is een veelvoorkomende bedreiging van het gebit. Hoe ontstaat gingivitis en hoe kunt u het voorkomen? Tandarts informatie vertelt het u graag. Tandvleesontsteking ontstaat heel gemakkelijk, maar kan voor vervelende klachten zorgen. Daarom is het voorkomen van gingivitis of parodontitis, zoals deze ontsteking genoemd wordt, van groot belang. Hoe uw tandvlees gaat ontsteken en hoe u dat juist kunt voorkomen, leest u hier. Bij een tandarts kunt u aanvullende informatie verkrijgen.

Wat is tandvleesontsteking?

Gingivitis of tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees rondom en tussen uw tanden en kiezen. De tandvleesontsteking wordt parodontitis genoemd als het een vergevorderd stadium betreft. U merkt een ontsteking op door bloedend tandvlees bij het poetsen, een pijnlijk gevoel bij uw tanden en soms heeft u klachten bij het kauwen. Het tandvlees kan rood kleuren, terwijl gezond tandvlees er lichtroze uitziet. Ook kunnen er zwellingen ontstaan. Die zijn het gevolg van een teveel aan tandplak rondom de tandhalzen of een verminderde mondhygiëne. Tandvleesontsteking komt vaak voor. Soms wordt bloedend tandvlees door patiënten als normaal gezien, terwijl het een signaal is dat er iets ontstoken geraakt is. Sommige mensen (bijvoorbeeld rokers en diabetici) hebben zelfs meer risico op een tandvleesontsteking. Parodontitis, de gevorderde vorm van tandvleesontsteking, ontstaat als de ontsteking verder naar binnen trekt dan alleen het oppervlakkige tandvlees. Onder het tandvlees ligt het kaakbot. Wordt uw tandvleesontsteking hardnekkiger, dan kan dit bot ook aangetast worden.

Wat zijn de gevolgen van tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking die niet behandeld wordt kan heel vervelend zijn voor u als patiënt. U…

  • …kunt pijn krijgen in het tandvlees rondom uw tanden en kiezen
  • …kunt last krijgen van bloedend tandvlees of vervelende zwellingen
  • …kunt merken dat uw tandvlees zich begint terug te trekken

Als u merkt dat u last krijgt van terugtrekkend tandvlees als gevolg van een tandvleesontsteking, krijgt u te maken met klachten die blootliggende wortels geven. Daardoor wordt het drinken van warme of juist koude dranken pijnlijk en kan het poetsen van de tanden vervelende klachten opleveren. Als een tandvleesontsteking onbehandeld blijft, en de tandvleesontsteking parodontitis wordt, krijgt u ook te maken met de gevolgen van een aangetast kaakbot. Door een verwaarloosde tandvleesontsteking kunnen de wortels van uw tanden uiteindelijk broos worden en kunt u last krijgen van losse kiezen en tanden en soms zelfs het uitvallen ervan. Tandvleesontsteking kan dus een vervelende pijn geven, voor cosmetische klachten zorgen (het blootliggen van de wortels door het terugtrekken van het tandvlees) en uiteindelijk zelfs zorgen voor het verval van uw gebit. Gelukkig zijn deze klachten eenvoudig te voorkomen door een goede mondhygiëne te behouden.

Hoe voorkomt u tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is goed te behandelen en te voorkomen. Een tandarts of mondhygiënist kan uw tandvlees eens goed schoonmaken. Bij een tandvleesontsteking kunnen er namelijk bepaalde bacteriën voorkomen die steeds opnieuw voor ontstekingen zorgen. Door een chloorhexidinespoeling wordt een groot aantal hiervan verwijderd. Daarnaast kan een tandarts de ‘pockets’ reinigen en overtollig tandsteen of tandplak verwijderen. Ook zelf kunt u van alles doen om tandvleesontsteking te behandelen en te voorkomen:

  • Met flosdraad reinigt u de contactpunten tussen uw kiezen effectief
  • Met ragertjes of tandenstokers komt u goed bij het tandvlees tussen uw kiezen en tanden en voorkomt u hier het ontstaan van tandvleesontsteking
  • Een tongschraper zorgt voor een betere mondhygiëne
  • Een spoeling kan ook onbereikbare plaatsen helpen schoonhouden waardoor de bron van een tandvleesontsteking zich niet ergens ongezien kan uitbreiden
  • Een goede tandenborstel (een zachte handborstel of een goede elektrische) bevordert de doorbloeding van uw tandvlees en reinigt uw gebit grondig, waardoor het risico op tandvleesontsteking verkleind wordt

Het voorkomen van tandvleesontsteking is relatief eenvoudig en het zorgt ervoor dat u vervelende klachten vermijdt. Een tandarts vertelt u graag meer over tandvleesontsteking en de behandeling ervan. Wilt u een voor u nieuwe tandarts lokaliseren? Dan kunnen wij u daarbij helpen. Ga naar onze handige pagina ‘praktijk zoeken‘ of vul simpelweg het contactformulier in. Dan nemen wij snel contact met u op.

Bekijk ook informatie over: