Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvleesTeruggetrokken tandvlees kan erg pijnlijk zijn. Bij teruggetrokken tandvlees komen de tandhalzen (de overgang van de kroon naar de wortel) bloot te liggen. Wanneer deze tandhals vervolgens in aanraking komt met warmte, kou, zoetheid of zuur dan is dat op zijn zachts gezegd géén fijn gevoel. Deze aandoening kan er zo voor zorgen dat u een pijnlijk gevoel krijgt bij het nuttigen van bijvoorbeeld koffie, thee, ijs, ketjap, appel, sinaasappel of snoep.

Oorzaken van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Veelal heeft dit te maken met de manier van tanden poetsen. Te zacht poetsen of poetsen met een te zachte tandenborstel kan ontstoken tandvlees veroorzaken en ervoor zorgen dat het tandvlees zich uiteindelijk terugtrekt. Ook te hard poetsen of een te harde tandenborstel kunnen dit effect hebben. Daarnaast kan deze aandoening worden veroorzaakt doordat het tandvlees wordt geïrriteerd door implantaten als bruggen, kronen of facings.

Symptomen van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees is te herkennen aan de blootliggende tandhalzen. Daarnaast heeft het tandvlees een rode kleur, waar gezond tandvlees roze is. Andere symptomen zijn spleten, kieren, losse tanden en bloed na het poetsen. Tot slot kan deze aandoening een pijnlijk gevoel bij het eten en drinken veroorzaken.

Voorkomen van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees is nooit helemaal te voorkomen. Een goede manier van tanden poetsen kan de kans hierop echter wel aanzienlijk verkleinen. Zo is het belangrijk dat u uw tanden minimaal tweemaal per dag ten minste twee minuten poetst en daarbij gebruik maakt van een goede tandpasta. De definitie van een goede tandpasta verschilt per gebit: voor elk type gebit is er een andere gespecialiseerde tandpasta. Zo is er bijvoorbeeld tandpasta voor gevoelige tanden, tandpasta tegen tandsteen en tandpasta voor wittere tanden verkrijgbaar. Mocht u twijfelen welke tandpasta in uw geval de beste keuze is, dan kunt u het beste even met uw tandarts overleggen. Het gebruik van een elektrische tandenborstel valt overigens voor elk gebit aan te raden.

Naast het ‘normale’ poetsen zijn ook flosdraad, tandenstokers en mondwater aan te raden om de kans op teruggetrokken tandvlees te verkleinen. Met deze middelen kunt u namelijk de ruimtes waar u met uw tandenborstel niet bijkomt reinigen. Ook uw voedingspatroon kan de klachten voorkomen. Zure producten als fruit en frisdrank passen de onbeschermde halzen, die door teruggetrokken tandvlees ontstaan zijn, namelijk aan. Daarnaast kunt u beter deze producten niet vlak voordat u uw tanden gaat poetsen nuttigen, omdat de tandenborstel het zuur dan juist in uw gebit wrijft.

De behandeling

Teruggetrokken tandvleesTeruggetrokken tandvlees kan doorgaans behandeld worden door het plaatsen van een beugel. Door een beugel worden de tanden weer rechtgezet, waardoor het in de toekomst makkelijker wordt om uw tanden te reinigen en uw teruggetrokken tandvlees zich doorgaans weer herstelt. Naast een orthodontist kan ontstoken tandvlees ook worden genezen door een parodontoloog. Deze reinigt de ruimtes tussen uw tanden door middel van speciale apparatuur waardoor het tandvlees gelegenheid krijgt om zich te herstellen.

Tot slot kan terugtrekkend tandvlees ook worden hersteld door middel van een zogenaamde flap-operatie. Hierbij wordt er een snee in het tandvlees gemaakt, wordt het tandvlees opzij geschoven en kan het tandvlees van binnenuit worden schoongemaakt. Doorgaans is deze operatie afdoende om uw gebit en tandvlees te laten herstellen.

Meer informatie over terugtrekkend tandvlees

Bent u bang dat u last heeft van teruggetrokken tandvlees? Dan kunt u het beste even contact met uw tandarts opnemen. Ook voor een preventieve afspraak kunt u vaak bij een tandarts terecht. Bent u op zoek naar een (nieuwe) tandarts? Bekijk dan onze bedrijvengids.

Bekijk ook informatie over: