Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan veroorzaakt worden door verkeerd poetsen of ontstekingen. Mogelijke behandelingen zijn een flap-operatie, beugel of gebitsreiniging.

Symptomen van terugtrekkend tandvlees

Heeft u last van pijn bij het eten of drinken van koud of warm voedsel? Dan kan het zijn dat u last heeft van terugtrekkend tandvlees. Bij terugtrekkend tandvlees komen uw tandhalzen namelijk bloot te liggen en deze plekken zijn erg gevoelig voor kou en warmte, evenals zoete en zure invloeden. Terugtrekkend tandvlees kunt u naast blootliggende tandhalzen ook herkennen aan roodheid, kieren en spleten. Gezond tandvlees is namelijk roze, sluit goed aan op uw tanden en kiezen en bloedt niet na het poetsen. Door terugtrekkend tandvlees kunnen uw tanden ook los komen te zitten.

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken van terugtrekkend tandvlees zijn:

  • Te hard of te lang poetsen of een verkeerde poetsmethode gebruiken.
  • Een te harde tandenborstel gebruiken.
  • Een operatie, zoals het aanbrengen van implantaten.
  • Irritatie door bruggen of kronen.

De meeste mensen zullen tijdens hun leven weleens last hebben van terugtrekkend tandvlees op een of meerdere plekken. Daarnaast is het ook zo dat tandvlees zich van nature wegtrekt naarmate u ouder wordt. Oudere mensen hebben dus vaker last van terugtrekkend tandvlees. Belangrijk om te weten is ook dat terugtrekkend tandvlees nooit meer helemaal terugkomt.

Wat u zelf kunt doen tegen terugtrekkend tandvlees?

Als u last heeft van terugtrekkend tandvlees is het belangrijkste wat u kunt doen uw gebit goed schoonhouden. Door terugtrekkend tandvlees kunnen zoals gezegd uw tandhalzen bloot komen te liggen. Omdat er op blootliggende tandhalzen geen glazuur zit kunnen er daar dus heel gemakkelijk gaatjes ontstaan. Poets uw tanden dus minstens twee keer per dag en gebruik flosdraad, tandenstokers en mondwater om de ruimten tussen uw tanden en andere moeilijk bereikbare plekken goed schoon te houden. Zorg ervoor dat u niet te hard poetst, want hierdoor wordt het probleem van terugtrekkend tandvlees alleen maar erger. Daarnaast kunt u zelf wat doen aan terugtrekkend tandvlees door uw voedingspatroon aan te passen. Nuttig niet teveel zure producten als fruit en frisdrank. Het zuur tast namelijk de onbeschermde tandhalzen aan die door terugtrekkend tandvlees ontstaan zijn. Eet maximaal een of twee keer per dag een stuk fruit en eet geen zure producten vlak voordat u uw tanden gaat poetsen. Beperk ook het aantal momenten waarop u iets eet of drinkt tot ten hoogste zeven keer per dag. Zo voorkomt u dat het probleem van terugtrekkend tandvlees erger wordt.

Behandelingen van terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees kan vaak behandeld worden met een beugel. Deze beugel wordt dan geplaatst door een orthodontist. Om extra ruimte in uw mond te creĆ«ren moeten er dan wel vaak enkele tanden getrokken worden. Om een beugel te kunnen plaatsen mag uw tandvlees bovendien niet ontstoken zijn. Deze methode zorgt in de meeste gevallen dat het terugtrekkend tandvlees zich weer herstelt. Naast een beugel kan terugtrekkend tandvlees ook hersteld worden door een parodontoloog. Deze maakt dan foto’s om de situatie in kaart te brengen en reinigt de ruimten tussen uw tandhalzen en uw tandvlees met speciale apparatuur. Dit zorgt er vaak voor dat het tandvlees zich enigszins aantrekt en herstelt. Tot slot kan terugtrekkend tandvlees ook operatief behandeld worden met een flap-operatie. Tijdens deze operatie wordt er een snee in uw tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees opzij geschoven. Uw tandvlees kan dan van binnenuit schoongemaakt worden. Nadat uw tandvlees weer genezen is, vermindert of verdwijnt de terugtrekking vaak helemaal.

Als u last heeft van terugtrekkend tandvlees en meer informatie wilt over de mogelijke behandelingen, vraag dan advies aan uw tandarts. Hij of zij kan uw vragen beantwoorden. Heeft u nog geen tandarts of wilt u graag wisselen? Dan kunnen wij u daarbij helpen als u contact met ons opneemt. Samen zoeken we naar een geschikte tandarts in uw omgeving.

Bekijk ook informatie over: