Verdoving tandarts

Verdoving Tandarts

Voor sommige tandheelkundige behandelingen is een verdoving noodzakelijk. De verdoving tandarts is plaatselijk en wordt toegepast bij verschillende behandelingen.

Plaatselijke verdoving tandarts

Er zijn verschillende behandelingen bij de tandarts die pijnlijk zouden kunnen aanvoelen of gewoonweg te pijnlijk zijn om zonder verdoving tandarts uit te voeren. Daarom is een verdoving tandarts aan te raden bij de volgende behandelingen:

  • cariës (uitboren en behandelen van een gaatje)
  • behandeling bij wortelpuntontsteking
  • het aanleggen van een kroon
  • het trekken van tanden of kiezen

Ook wanneer u zeer gevoelige tanden heeft is het fijn om een verdoving tandarts te vragen bij een behandeling – zoals een oppervlakkige cariës behandeling. Geef ook aan bij de tandarts dat u graag een verdoving tandarts zou willen krijgen. De verdoving tandarts is altijd plaatselijk, dat wil zeggen alleen datgene wordt door uw tandarts verdoofd wat voor de behandeling noodzakelijk is. Meestal krijgt u eerst een oppervlakte verdoving tandarts, waardoor het slijmvlies gevoelloos wordt, zodat de diepe prikken minder pijnlijk zijn. U zal een tinteling ervaren als de gevoelloosheid inzet. Deze tinteling (vaak gepaard met een sensatie van warmte) ontstaat vaak ook wanneer de verdoving tandarts weer uitwerkt.

Voordelen plaatselijke verdoving tandarts

De plaatselijke verdoving tandarts heeft zo zijn voordelen. U blijft namelijk tijdens de behandeling gewoon bij bewustzijn, waardoor u na de behandeling gewoon naar huis of kantoor kan reizen, zonder dat het uw rijgedrag of reactievermogen negatief zal beïnvloeden. Bovendien kunt u zelf voelen of de verdoving tandarts al werkt, waardoor de tandarts de behandeling kan starten. Ook is het mogelijk om bij te verdoven tijdens de behandeling. Echter is dit meestal niet nodig: de verdoving tandarts zal vaak tot enkele uren na de behandeling doorwerken. Hoewel het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap niet altijd mogelijk is, is het wel mogelijk om een behandeling met verdoving tandarts te ondergaan. De verdoving tandarts is namelijk niet schadelijk voor de ongeboren baby. Meldt overigens wel bij de tandarts dat u zwanger bent, zodat hij of zij de juiste verdoving kan gebruiken.

Hoe werkt een verdoving tandarts?

Zoals gezegd is de verdoving tandarts zeer plaatselijk. De verdoving tandarts verdooft namelijk direct de zenuw in de kies of tand, waardoor u geen pijn zal ervaren. Daarnaast zal de verdoving tandarts ook de zenuwen van de omliggende tanden verdoven, alsmede het tandvlees. Vaak trekt de verdoving tandarts door naar andere delen van het gezicht, zoals de neus (verdoving tandarts in de bovenkaak), kin (verdoving tandarts in de onderkaak), wang, tong, tandvlees en een of beide lippen. Tijdens de behandeling is het mogelijk om pijnlijke plekjes of een zenuw extra bij te verdoven, mocht blijken dat dit nodig is om de behandeling zo comfortabel mogelijk te volbrengen. Hoewel de verdoving het gevoel wegneemt, zal u wel waarnemen dat de tandarts met een behandeling bezig is. Wel zo prettig, want dan weet u ook wanneer de behandeling weer voorbij is.

Tips na verdoving tandarts

Heeft u een verdoving tandarts gehad? Dan kunt u het gevoel hebben dat uw lip(pen) en tong dik aanvoelen. Vooral wanneer de verdoving weer gaat uitwerken. Omdat uw mond door de verdoving tandarts gedeeltelijk gevoelloos is, is het verstandig om voorzichtig te zijn met warme dranken en warm eten, omdat u zomaar uw mond kunt verbranden. Kauw bewust en behoedzaam, zodat u niet op uw tong of wang kunt bijten. En drink bij voorkeur met een rietje en hou een zakdoekje of servet bij de hand als u bang bent te gaan kwijlen. Wanner de verdoving tandarts is uitgewerkt, kan het zo zijn dat u pijnklachten ervaart van de behandeling. Deze zogeheten nabehandelingspijn kunt u het beste verdoven met pijnstillers. U kunt uw tandarts bij de behandeling om advies vragen welke pijnstillers het meest geschikt zijn. Ook geeft uw tandarts u graag advies over de verdoving zelf en de eventuele verzorging die nodig is om uw mond te helpen genezen.

Meer informatie over ingrepen door de tandarts vindt u via tandarts informatie. Wilt u in contact komen met een tandarts in uw omgeving? Zoek dan een praktijk via onze handige pagina ‘praktijk zoeken’ of neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Bekijk ook informatie over: