Verstandskies trekken

Is een verstandskies trekken noodzakelijk? Wat kunt u verwachten bij verstandskies trekken en hoe bevordert u een snel herstel? Lees alles over verstandskies trekken.

Waarom laten tandartsen een verstandskies trekken?

Verstandskies trekken

Een verstandskies trekken gebeurt vaak op jonge leeftijd. In deze gevallen is het verstandskies trekken vooral preventief. Problemen op latere leeftijd worden daarmee zoveel mogelijk voorkomen. Een verstandskies trekken uitstellen kan, maar zodra de verstandskies alsnog klachten gaat geven, zal de verwijdering ervan een stuk lastiger verlopen. Preventief verstandskies trekken voorkomt complicaties en bevordert de genezing van de wond.

Twijfelt u of een verstandskies trekken bij u wel nodig is? Dan kunt u altijd contact opnemen met een andere tandarts of specialist voor een second opinion. Heeft u voor een verstandskies trekken al een verwijzing naar de kaakchirurg gekregen, dan kan deze u bij een bezoek verder voorlichten.

Wie beslist of het verstandskies trekken nodig is?

Het preventief verstandskies trekken is in ontwikkelde landen een veel voorkomende behandeling, maar u beslist uiteindelijk zelf of het verstandskies trekken zal plaatsvinden. Neem het advies van de tandarts en kaakchirurg daarbij mee in uw beslissing. De belangrijkste redenen om een verstandskies te trekken zijn dat er in de kaak te weinig ruimte is voor de andere tanden en kiezen en daarmee een gezonde ontwikkeling van uw gebit tegenwerkt. U kunt de kies vaak ook niet goed bereiken met de tandenborstel, wat tandbederf bevordert. Uiteindelijk kan dit tandbederf uw overige kiezen ook aantasten en zich verder verspreiden binnen uw gebit. Soms is er sprake van een ontsteking in de kies en is het verstandskies trekken absoluut noodzakelijk. In de meeste gevallen gebeurt het verstandskies trekken echter preventief. Vaak worden verstandskiezen verwijderd in setjes van twee. Dus eerst de boven- of onderkaak. Zodra de wonden goed zijn genezen, kunnen de andere verstandskiezen worden getrokken.

Verstandskies trekken, de behandeling

Een verstandskies trekken vindt meestal plaats bij de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving. In uitzonderlijke gevallen kan uw tandarts de verstandskies zelf trekken. Bij de kaakchirurg duurt de behandeling ongeveer een half uur per kies. De verdoving bij een verstandskies trekken is hetzelfde als u bij de tandarts gewend bent en zodra de verdoving goed is ingewerkt, zal de kaakchirurg het tandvlees losmaken en ruimte rond de kies vrijmaken. Wanneer de kies vervolgens vrij ligt, kan deze gemakkelijker verwijderd worden. In sommige gevallen ligt de verstandskies gekanteld en moet het verstandskies trekken gebeuren door de kies in twee of meerdere delen te verwijderen. Na het verwijderen van de kies zal het tandvlees gehecht worden met een materiaal dat na verloop van tijd vanzelf oplost. Op de plaats van de wond wordt een gaasje aangebracht, waarop u stevig moet bijten. U zet zo extra druk op de wond, waarmee een nabloeding na het verstandskies trekken voorkomen wordt.

Na de behandeling van een verstandskies trekken

Een half uur na de behandeling kunt u het gaasje waarop u moest bijten voorzichtig verwijderen. Waarschijnlijk ervaart u nog tot vier uur na het verstandskies trekken een verdoofd gevoel. Gedurende deze periode kan uw concentratievermogen en de reactiesnelheid verlaagd zijn. Autorijden kan na verstandskies trekken daarom beter vermeden worden. U krijgt in de uren na het verstandskies trekken last van pijn, zwelling en soms een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit is volstrekt normaal en u kunt de klachten bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee, maar kunt ook paracetamol of ibuprofen gebruiken. De zwelling na het verstandskies trekken kunt u beperken door zo snel mogelijk na de behandeling een ijskompres tegen de wang te houden. Doe dit een half uur lang, zonder onderbreking. De zwelling is drie dagen na de behandeling het grootst en slinkt langzaam na vijf dagen.

Heeft u meer vragen, of wilt u meer weten over de behandeling? Neem dan vrijblijvend contact op ons op. Onze bedrijvengids helpt u om een tandarts bij u in de buurt te vinden. Bovendien kunt u altijd op onze homepage terecht voor meer kennis over gebitsverzorging en de tandarts.

Bekijk ook informatie over: