Verstandskiezen trekken

Verstandskiezen trekken 03Wat zijn verstandskiezen?

De verstandskiezen bevinden zich aan het einde van de mond. Deze kiezen groeien niet bij iedereen en wanneer zij wel groeien, groeien ze ook niet vanzelfsprekend alle vier even hard. Verstandskiezen danken hun naam aan het feit dat deze pas op latere leeftijd opkomen.Het doorkomen van de verstandskiezen kan trouwens pijn veroorzaken. Dat betekent niet direct dat verstandskiezen trekken gelijk aan de orde is. De pijn van het doorkomen kunt u bestrijden met een paracetamol of ibuprofen.

Moeten mijn verstandskiezen worden getrokken?

In principe kunnen de verstandskiezen géén kwaad, maar soms dreigt de ruimte in de mond door de komst van de verstandskiezen te klein te worden. In dat geval kan er worden besloten om over te gaan tot verstandskiezen trekken. Verstandskiezen trekken gebeurt vooral preventief. Doorgaans wordt er dan ook besloten om deze behandeling uit te voeren vóórdat iemand last heeft van zijn/haar verstandskiezen.

Wat gebeurt er bij verstandskiezen trekken?

Verstandskiezen trekken 02Verstandskiezen trekken wordt doorgaans gedaan door de kaakchirurg. De tandarts stuurt u door naar deze specialist, welke vervolgens de behandeling uit zal gaan voeren. Gaat de kaakchirurg uw verstandskies trekken, dan wordt u eerst verdoofd. Daarna zal uw verstandskies worden verwijderd. Afhankelijk van de structuur van de tandwortel wordt de kies soms in twee of drie delen getrokken.

De hele behandeling duurt in totaal zo’n 15 tot 20 minuten. Verstandskiezen trekken gebeurt doorgaans in twee delen. De bovenkant wordt als eerste getrokken, waarna de onderkant een paar weken later zal worden gedaan. Op deze manier geneest de plek waar de kiest zat het beste. Na enkele weken zal deze plek weer helemaal dicht en genezen zijn.

De uren na de behandeling

Omdat verstandskiezen trekken een behoorlijke ingreep is wordt u daarbij onder verdoving gebracht. Deze verdoving zal na de behandeling nog enkele uren aanhouden. Dat betekent dat uw reactie- en concentratievermogen ook nog enkele uren aangetast kunnen zijn. Het is daarom verstandig om niet zelf per auto naar de behandeling te gaan.

In de uren na het verstandskiezen trekken kunt u last van pijn, zwellingen en een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur krijgen. Om deze klachten te bestrijden krijgt u een recept mee, maar u kunt ook een paracetamol of een ibuprofen gebruiken. De zwelling is zo’n drie dagen na de operatie het grootst en zal na ongeveer vijf dagen weer langzaam kleiner worden. U kunt de zwelling na het verstandskiezen trekken beperken door gebruik te maken van een ijskompres.

Na één tot twee uur na de operatie kunt u weer eten en drinken. Hierbij kan het fijn zijn om vloeibaar voedsel zoals soep, yoghurt en vla te eten.  Houd bij het eten wel rekening met de verdoving, zodat u niet op uw wang bijt.

tandartstarievenWat kost verstandskiezen trekken?

De tarieven voor verstandskiezen trekken verschillen per tandarts. Deze tarieven worden in overleg met de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) bepaald en zijn te vinden op de website van de NZA. De behandeling is samengesteld uit verschillende deelbehandelingen. Niet enkel het trekken zelf, maar ook de verdoving, de foto’s en de benodigde materialen kunnen in rekening worden gebracht. Neem daarom even contact op met de tandarts voor een specificatie van de tarieven.

Wordt verstandskiezen trekken vergoed door de verzekering?

Verstandskiezen trekken wordt, mits u een verwijskaart van uw tandarts heeft, vergoed door de basisverzekering. Houd er daarbij wel rekening mee dat deze behandeling onder het eigen risico valt en u daarom een deel van de kosten wellicht zelf moet betalen. Neem voor de zekerheid even contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie?

Wilt u graag meer weten over deze behandeling of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op. Op onze homepage kunt u altijd terecht voor meer informatie over de tandarts en gebitsverzorging.

Bekijk ook informatie over: