Witte tanden

Het hebben van witte tanden is een schoonheidsideaal. Uw tanden laten bleken? Laat u goed adviseren door een tandheelkundig expert.

Schoonheidsideaal

Witte-tanden

Het hebben van oogverblindend witte tanden is voor veel mensen een droom. Het is dan ook zeker zo dat witte tanden worden geassocieerd met aantrekkelijkheid, een verzorgd uiterlijk en eeuwige jeugd. Mensen met witte tanden hebben meer plezier en veel vrienden! Alle fotomodellen in de bladen lijken stralend witte tanden te hebben. Natuurlijk vergeten we dat dit niet zelden het effect is van retoucheren met bijvoorbeeld Photoshop.

Het hebben van stralend witte tanden is van nature lang niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, echt witte tanden komen nauwelijks voor. En natuurlijk lost het hebben van een stralend wit gebit niet al uw problemen op, evenmin als een perfect figuur dit doet. Maar het goede nieuws: het schoonheidsideaal van witte tanden, hoewel voor een belangrijk deel door de media gedicteerd, kan in principe wel bereikt (of benaderd) worden met een relatief eenvoudige en ongevaarlijke tussenkomst van de tandarts.

Witte tanden op een verstandige manier

Er zijn meerdere manieren om optisch witte tanden (of wittere tanden) te krijgen. Zo zijn er producten in het schap van de drogist die u beloven uw tanden een tot meerdere tinten lichter te maken. Dit varieert van (whitening) tandpasta en speciale floss voor witte tanden, tot een soort gel die u moet laten inwerken. De resultaten van deze producten zijn niet altijd geweldig, en het zelf bleken van het gebit om witte tanden te krijgen, moet eigenlijk ontraden worden aan particulieren. Beter kunt u uw wens om witte tanden te hebben bespreken met een professional.

Soms is een van uw tanden aangetast en daardoor donkerder dan de rest van het gebit. Uw tandarts kan u in dat geval adviseren en van dienst zijn om weer een lach met egaal witte tanden te krijgen.

Goede verzorging

Soms is het verstandig u af te vragen hoe realistisch de wens is om witte tanden te hebben. Natuurlijk is een wit gebit tegenwoordig een beetje synoniem voor een gezonde en mooie mond. Maar naast witte tanden zijn er nog andere kenmerken van een aantrekkelijke lach: zorg voor een goede verzorging van het tandvlees en wees alert op tandplak. Want ook zichtbare tandplak maakt uw gebit donkerder om te zien. Voor dames geldt, dat wanneer het gebit van nature een iets gelere tint heeft het ook mogelijk is om hier met een frisse tint lipstick op in te spelen (dus geen oranje). Het effect van witte tanden zit hem niet alleen in de werkelijke tint van uw glazuur.

Het ‘krijtjeseffect’

Er zijn meerdere manieren om te zorgen voor witte tanden. Soms voldoet polijsten, in andere gevallen wordt overgegaan tot bleken. Een tandarts die u helpt met het verwezenlijken van een lach met witte tanden, zal u in vrijwel alle gevallen afraden om uw tanden tot ‘Hollywood witheid’ te bleken. Wenst u witte tanden dan is het veel beter om een tot enkele tinten onder de eigen kleur te gaan zitten. Ook is het verstandig dit eventueel in stappen aan te pakken.

Als u in de praktijk iemand tegen bent gekomen wiens witte tanden echt spierwit gebleekt waren, dan zult u hebben ervaren hoe onnatuurlijk dit overkomt. Echt witte tanden lijken namelijk wel blauw, en zullen ongewenste associaties oproepen bij de omgeving zoals ‘kunstgebit wit’ of ‘tanden als krijtjes’. Dit krijtjeseffect trad vroeger wel op bij mensen die witte tanden probeerden te krijgen met een zelfhulpmiddel, waardoor het glazuur werd aangetast en de tanden niet alleen wit maar ook blijvend dof werden. Het hebben van witte tanden moet dus zeker niet gezien worden als een ideaal dat tegen elke prijs moet worden nagestreefd. Een natuurlijke look is voor uw uiterlijk belangrijker dan het hebben van echt witte tanden.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Ga dan eens naar onze homepage of neem vrijblijvend contact met ons op.

Bekijk ook informatie over: