Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt ontstoken weefsel uit het wortelkanaal verwijderd om het nestelen van schadelijke bacteriën tegen te gaan.

Alle tanden en kiezen in ons gebit bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte van de tand dat zichtbaar is boven het tandvlees. Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat pulpa wordt genoemd. De pulpa bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als de pulpa ontstoken is, kunnen matige tot hevige pijnklachten ontstaan waarmee u bij de tandarts terechtkomt. Als de tandarts constateert dat de pulpa ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Zelfs als u geen pijnklachten heeft wordt een wortelkanaalbehandeling dringend aanbevolen. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar. Het ontstoken weefsel geneest niet meer. Met een wortelkanaalbehandeling worden schadelijke bacteriën verwijderd uit het wortelkanaal. De wortelkanaalbehandeling voorkomt ook dat ze zich daar in de toekomst kunnen nestelen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

De tandarts begint de wortelkanaalbehandeling met het maken van röntgenfoto’s. Deze brengen de ontstoken wortel in beeld, zodat de tandarts weet hoe de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet worden. Als het ontstoken weefsel nog leeft, geeft de tandarts een verdoving om pijn tijdens de wortelkanaalbehandeling te voorkomen. Zodra de verdoving werkt boort de tandarts de tand of kies open om het betreffende wortelkanaal bloot te leggen. Over de getroffen tand wordt nu een rubberdam geplaatst om het werkgebied te isoleren en speekselvrij te houden. Met extirpatienaalden wordt de pulpa verwijderd uit het wortelkanaal. De volgende stap in de wortelkanaalbehandeling is het uitvijlen van het wortelkanaal om deze te verbreden en de laatste resten levend materiaal te verwijderen. Tijdens en na dit vijlen wordt het wortelkanaal flink doorgespoeld met een reinigend middel. Als de tandarts constateert dat het kanaal door deze wortelkanaalbehandeling schoon en weefselvrij is, wordt het droog geblazen. Het opbouwende gedeelte van de wortelkanaalbehandeling wordt nu begonnen met het opvullen van het wortelkanaal. Dit gebeurt meestal met een speciaal soort rubber genaamd guttapercha. Soms wordt er op dit punt van de wortelkanaalbehandeling voor gekozen om deze niet direct definitief te vullen, maar tijdelijk te vullen met calciumhydroxide om het ontstoken gebied kans te geven tot rust te komen en te herstellen. De wortelkanaalbehandeling wordt dan op een ander moment vervolgd met de definitieve opvulling en afwerking. Het is van belang dat de guttapercha stevig wordt aangedrukt in de holte tijdens de wortelkanaalbehandeling, zodat deze hermetisch wordt afgesloten. Gebeurt dit onvoldoende, dan hebben bacteriën ondanks de wortelkanaalbehandeling nog steeds de kans om in het behandelde wortelkanaal door te dringen. Het vullen van de opengelegde tand of kies is de laatste stap in de feitelijke wortelkanaalbehandeling. Als een vulling niet volstaat om de tand of kies weer solide op te bouwen, dan wordt de wortelkanaalbehandeling voltooid met het plaatsen van een kroon.

De praktijk van de wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling waarover nogal wat vervelende verhalen de ronde doen. Meestal is de praktijk van een wortelkanaalbehandeling, die ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt, een stuk minder dramatisch dan de horrorverhalen die men soms te horen krijgt. Met een goede verdoving is de wortelkanaalbehandeling in principe redelijk pijnloos. Enige napijn van een wortelkanaalbehandeling is wel gebruikelijk, maar die kan in de meeste gevallen prima bestreden worden met paracetamol of ibuprofen. Neem bij aanhoudende of ondraaglijke pijnklachten na de wortelkanaalbehandeling contact op met uw tandarts. Slechts in zeer spaarzame gevallen is aanvullend gebruik van antibiotica na een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk.

Als u nog vragen heeft over een wortelkanaalbehandeling, kunt u ons om meer informatie vragen. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld helpen met het lokaliseren van een professionele tandartspraktijk in uw omgeving die u kan helpen met deze behandeling. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, we staan u graag te woord.

Bekijk ook informatie over: