Zelf tanden bleken

Zelf tanden bleken 01Niet iedereen heeft van nature witte tanden. Hoewel witte tanden steeds meer als schoonheidsideaal worden gezien, komt het vaak voor dat tanden een andere kleur hebben. Daarnaast verkleuren tanden na verloop van tijd door bijvoorbeeld sigaretten, thee, jam, kerrie, ketjap, snoep, koffie en wijn. Veel mensen overwegen daarom hun tanden te bleken met als doel een stralend wit gebit te krijgen. Zelf tanden bleken wint hierbij aan populariteit.

Wat gebeurt er bij het bleken van tanden?

Een tand bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag is de glazuurlaag welke de onderliggende gedeeltes van de tand beschermt. Bij het bleken van tanden wordt er in verschillende etappes een beperkte hoeveelheid blekend middel op de tanden aangebracht. Door deze stof worden de verkleuringen omgezet in kleurloze deeltjes waardoor de tand uiteindelijk witter oogt. De totale behandeling duurt een half uur tot drie kwartier, waarbij iedere vijf tot tien minuten een nieuwe laag wordt aangebracht. Na het bleken is het verstandig om een aantal dagen géén voedsel of drank te nuttigen die een effect kunnen hebben op de tandkleur.

Bij het bleken van tanden zullen vullingen, kronen, facings en bruggen niet witter worden. Dat komt doordat deze een andere samenstelling hebben waarop de blekende vloeistof géén effect heeft. Er zijn wel andere methodes om vullingen en dergelijke witter te krijgen. Zo kan de tandarts deze vervangen door varianten met een andere kleur.

zelf tanden bleken 03

Regelgeving

Vanaf 2012 zijn de regels voor het bleken van tanden een stuk strenger geworden. Het bleken van tanden mag nu alleen nog maar door tandartsen worden gedaan, waarbij de bleekmiddelen niet meer dan 6% waterstofperoxide mogen bevatten. Uiteraard kunt u ervan uit gaan dat een gecertificeerde tandarts op de hoogte is van deze regelgeving en hier rekening mee houdt.

Zelf tanden bleken?

Uw kunt uw tanden bleken bij een tandartspraktijk, maar ook zelf tanden bleken wordt steeds populairder. Zelf tanden bleken is vooral populair vanwege lagere kosten en de mogelijkheid te bleken wanneer het u zelf uitkomt. Helaas is zelf tanden bleken niet zonder gevaar. Hoewel er wettelijke regels zijn, houdt lang niet elke webshop daar rekening mee. Daarnaast ontbreekt het bij het zelf tanden bleken de toezicht van een expert meestal.  Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u, ondanks de regelgeving, te veel stoffen binnenkrijgt die slecht zijn voor uw tanden en tandvlees. Wanneer u zelf uw tanden bleekt heeft u waarschijnlijk niet door in hoeverre het verstandig is om door te gaan met de behandeling en loopt u kans permanente beschadiging op te lopen. Zelf tanden bleken kan ook leiden tot gevoelige tanden.

Verantwoord zelf tanden bleken

U kunt natuurlijk wel onder toezicht van uw tandarts zelf uw tanden bleken. U heeft dan eerst een intake gesprek bij uw tandarts, die samen met u een plan opstelt om er zo voor te zorgen dat uw tanden op een verantwoordelijke manier een mooie witte kleur krijgen.

Uw tandarts zal ook adviseren in het gebruik van een verantwoordelijk middel wanneer u zelf uw tanden bleken wilt. Het middel Opalescence is daar bijvoorbeeld goed geschikt voor. Dit middel wordt ook gebruikt in de professionele tandheelkunde en is vrij van het schadelijke chloordioxide. Om dit middel effectief te gebruiken is een bleekset op maat belangrijk. Ook hier kan uw  tandarts u bij helpen.

Advies over tanden bleken

Overweegt u om uw tanden te bleken? Of bent u er nog niet helemaal uit of uw voorkeur uitgaat naar een behandeling door een tandarts of zelf tanden bleken? Dan kan Tandartsinformatie u daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen u bij het lokaliseren van de juiste specialist.

Bekijk ook informatie over: