Tandartsverzekering

Tandartsverzekering

Een mooi en gezond gebit? Als er één verzekering is die zeker niet in uw verzekeringspakket mag ontbreken is het wel een tandartsverzekering. Enerzijds is uw tandartsverzekering een goede stok achter de deur, zodat u zich een gezond onderhoudsritme aanwent ten behoeve van uw tanden en mondhygiëne. Anderzijds voorkomt uw tandartsverzekering onverwachte uitgaven, want de kosten van een behandeling bij de tandarts kunnen flink oplopen.

Een tandartsverzekering sluit u af voor onvoorziene omstandigheden, nog afgezien van de preventieve werking van een tandartsverzekering. U wilt er natuurlijk niet aan denken, maar als u of uw kinderen onverhoopt iets overkomt, wilt u daar wèl op voorbereid zijn, zodat onverwachte schade aan het gebit zo snel mogelijk kan worden verholpen, met een zo groot mogelijke inperking van de kosten dankzij een degelijke tandartsverzekering. Hieronder vindt u een overzicht waarbij u uw verzekering kunt vergelijken en indien u dit wilt ook gelijk kunt afsluiten. Ondanks dat wij geen voorkeur hebben is het wel handig om onze aandachtspunten goed te lezen alvorens u een keuze gaat maken. Dit hoofdstuk vindt u na het vergelijken van de verzekeringen.

Aandachtspunten bij een tandartsverzekering vergelijken

Om een goede tandartsverzekering af te kunnen sluiten, dient er een stukje huiswerk te worden gedaan vóór u effectief een vergelijkingsoefening tandartsverzekering kunt gaan doen. Wat dient er in een goede tandartsverzekering te zitten? Oftewel, in hoeverre worden de volgende kosten door de tandartsverzekering gedekt:

 • Reguliere behandelingen (preventieve, tweejaarlijkse consulten)
 • Mondhygiëne (onder andere voorlichting, gebitsbescherming en het verwijderen van tandsteen en tandaanslag)
 • Specialistische behandelingen, inclusief implantaten, kronen, bruggen, wortelkanaal- en zenuwbehandelingen
 • Dekking bij schade of ongeval
 • Eventueel: noodbehandelingen in het buitenland

Welke tandartsverzekering u afsluit zal heel erg afhankelijk zijn van uw gezinssituatie, levensstijl en hoever u wilt gaan om uw gebit te beschermen. Opgroeiende kinderen vormen natuurlijk een extra risicofactor, evenals een wat hogere leeftijd, en dit dient allemaal gereflecteerd te worden in de door u gekozen tandartsverzekering.

Het kiezen van uw tandartsverzekering

Nu u weet waar u inhoudelijk op moet letten kunt u tandartsverzekeringen gaan vergelijken. Helaas is dit door een grote verscheidenheid aan soorten tandartsverzekering niet zo’n gemakkelijke opgave en is het beste advies dat u – bij de bepaling van uw tandartsverzekering – goed op een aantal zaken dient te letten. De tandartstarieven zijn door de jaren heen wel gestegen, maar in vergelijking niet meer dan de supermarkt, slager of groenteman.

Belangrijker bij het afsluiten van een tandartsverzekering zijn uw eigen omstandigheden, behoeften en verwachtingen. Deze laatste kunt u eventueel met uw tandarts bespreken, voorafgaand aan het jaar waarin u van plan bent uw tandartsverzekering te wijzigen en voordat u een definitieve beslissing neemt. Waar moet u verder op letten?

 • Is de tandartsverzekering gericht op een bepaalde doelgroep (en daardoor wel/niet aantrekkelijk voor u)?
 • Worden de maxima van de tandartsverzekering bepaald door percentages, geldbedragen of aantal behandelingen (wat werkt het beste voor u)?
 • In hoeverre zijn er acceptatievoorwaarden (voorafgaande keuring) voor de tandartsverzekering??
 • Bepaalt de tandartsverzekering dat u bij een gecontracteerde zorgverlener de diensten af moet nemen (die mogelijk niet uw eigen, vertrouwde tandarts is)?
 • Wordt de tandartsverzekering los aangeboden of alleen binnen een pakket; wat werkt het beste voor u?
 • Kunt u een korting krijgen?

Tandartsverzekering vergelijken, tot slot

Laat u vooral niet ontmoedigen door het groot aantal variabelen waar u rekening mee dient te houden! Voorop staat dat de beide redenen achter uw zoektocht naar de beste tandartsverzekering alleszins de moeite waard zijn: 1) het behoud van uw gebit en dat van uw gezin tegen 2) de beste voorwaarden. Neemt u er gewoon even de tijd voor, wetend dat dit een goede, langetermijninvestering is, en pakt u er dit checklijstje bij en ga aan de slag. En kijk welke tandartsverzekering voor u het beste is!

Heeft u meer advies nodig of wilt u gewoon overleggen, dan belt u gewoon … de tandarts! Wilt u zien welke opties u allemaal heeft wanneer het aankomt op tandartsen bij u in de buurt? Dan kunnen wij u ook helpen. Vul ons contactformulier in of ga naar de pagina ‘praktijk zoeken’. Breng ook eens een bezoek aan onze homepage voor meer relevante tandarts informatie.